Kaffe på blockkedja

fem kaffebönor mot vit bakgrund.jpg

När Zoégas släpper sitt sommarkaffe för 2020 kommer hela processkedjan vara tillgänglig via en QR-kod på förpackningarna. Spårningen är möjlig tack vare satsningen på blockkedjeteknik.

– Vad jag vet är vi det första rosteriet i Sverige, som använder blockkedjeteknik för att visa denna typ av spårbarhet av en kaffeblandning med ursprung från olika länder. Vårt företag har en målsättning att skapa ett ökat värde från odlare till slutkonsument så detta projekt passar oss perfekt, säger Minette Rosén, råkaffeansvarig på Zoégas, Nestlé.

Inblick i sommarkaffet

På Zoégas sommarkaffe är det nu möjligt att scanna en QR-kod. Den som scannar skickas då till en webbplats där information om bönornas väg från skörd till malning och vidare till förpackningstillfället på Zoégas i Helsingborg.  

Med detta vill Zoégas skapa en transparens och ge sina kunder en inblick i kaffets väg till kaffekoppen.

– Digitala lösningar spelar en allt viktigare roll för att skapa en mer hållbar och transparent kaffebransch. De gör det möjligt att dela information och öka kunskap bland odlare, att identifiera risker samt att förbättra kvalitén på kontrollen av odlare vid certifiering. Uppgifterna som används för Zoégas-blockkedjeprojektet baseras bland annat på allmänt tillgänglig information från revisionsrapporter från certifierade odlingar, säger Marcus Schaefer nordisk representant för Rainforest Alliance.

Källa: Nestlé

15 april 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng