Rekordsatsning på ehälsa

sverigeflagga-stetoskop.jpg

Regeringen och SKR har tagit fram en ny treårig strategi för Vision e-hälsa 2025 och under 2020 investerar regeringen 430 miljoner i digital utveckling inom hälso- och sjukvård, äldreomsorg och socialtjänst, något som välkomnas av SKR.

– Regeringen genomför nu den största satsningen på e-hälsa hittills. Digitala verktyg kan bidra till trygghet och tillgänglighet inom hälso- och sjukvård, äldreomsorg och socialtjänst. Dessutom kan en ökad digitalisering göra att våra gemensamma resurser används på ett smartare sätt, säger socialminister Lena Hallengren.

Vision e-hälsa 2025 handlar om att Sverige 2025 ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens och e-hälsans möjligheter för att människor ska kunna uppnå en bra och jämlik hälsa och välfärd. Den tidigare handlingsplanen gick ut 2019 och regeringen har tillsammans med SKR nu tagit fram en ny strategi för åren 2020-2022. Bland annat har strategin uppdaterats med fyra tydligare inriktningsmål vilket ska snabba på arbetet.

Uppdelning 230 och 200

Av de 430 miljonerna som regeringen investerar går 200 till att digitalisera äldreomsorgen. 168,7 miljoner kommer fördelas likt ett riktat statsbidrag till kommuner och ska bland annat användas till investeringar i teknik som kan införa nya arbetssätt. 15 miljoner går till 10 kommuner som ska agera modell och föredöme när andra kommuner inför digitala lösningar. 16,3 miljoner går till SKR för att kunna stödja kommunerna när de inför välfärdsteknik och andra lösningar.

230 miljoner går till hälso- och sjukvården där ett antal satsningar inom e-hälsa ska möjliggöra Vision e-hälsa 2025. SKR erhåller 130 miljoner för att utveckla och modernisera första linjens digitala vård med 1177 Vårdguiden. Sveriges regioner delar även på 100 miljoner för att få till en mer effektiv och säker informationsöverföring mellan olika vårddelar så att patienter och personal kan få tillgång till rätt information vid rätt tidpunkt.

– De utmaningar som vården, socialtjänsten och äldreomsorgen står inför ställer krav på förändring och förnyelse. För att kunna möta medborgarnas behov även i framtiden måste vi ta tillvara digitaliseringens möjligheter och den här överenskommelsen innebär därför ett viktigt tillskott till de satsningar som redan görs i kommuner och regioner, säger Anders Knape, ordförande för SKR.

Källa: Regeringskansliet, SKR

7 februari 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng