DIGG:s nya uppdrag

euflaggan närbild.jpg

Myndigheten för digital förvaltning, DIGG, utökar sitt uppdrag och ska även vara en nationell samordnare för förordningen om en gemensam digital ingång. Det beslutade regeringen nyligen. 

– Vi ska göra det lättare för medborgarna och företagen att komma i kontakt med myndigheterna. Nu får DIGG huvudansvaret för samordningen i Sverige av arbetet med en digital ingång, säger digitaliseringsminister Anders Ygeman. 

Den siste oktober fattade regeringen beslut om DIGG:s utökade uppdrag. Det innebär att myndigheten blir nationell samordnare för EU-förordningen om en gemensam digital ingång, även kallad SDG-förordningen.

DIGG ska alltså agera som en gemensam kontaktpunkt på nationell nivå gentemot de övriga medlemsstaterna och mot EU-kommissionen i frågor som rör förordningen. Dessutom ska myndigheten sträva efter en enhetlig tillämpning och kontroll av informationens kvalité.

Förordningen om en gemensam digital ingång innebär till exempel att EU:s medlemsländer ska ge digital information och tillgång till digitala tjänster inom flera områden, till exempel hur man startar ett företag, söker studielån eller registrerar ett fordon.

Syftet med förordningen är att underlätta för privatpersoner och företag inom EU. I praktiken kommer det att innebära att medborgare inte ska behöva kontakta flera olika myndigheter i samma ärende.

Källa: Regeringen

4 november 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Elisabeth NoredigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng