Datorn rättar proven

papper och papperspärmar på hög.jpg

De digitaliserade nationella proven ska så långt som möjligt rättas automatiskt av datorsystemet. På så sätt hoppas Skolverket och regeringen att lärarnas administrativa arbetsbelastning minskar.

– Digitaliserade nationella prov bidrar till ett mer likvärdigt, rättssäkert och lätthanterligt system för bedömning och betygssättning. Genom att en större del av proven rättas automatiskt minskar den tid som lärare måste lägga på att rätta och bedöma proven, vilket gör att de kan fokusera på att planera och följa upp undervisningen, säger utbildningsminister Anna Ekström.

För att digitaliserade nationella prov ska fungera för alla elever ska varje skola ha en digital infrastruktur på plats, till exempel att eleverna har de datorer och den uppkoppling som behövs för att kunna genomföra proven. Många skolor i Sverige är redan där och för att få rätt förutsättningar behöver huvudmännen vidta åtgärder.

Nytt uppdrag

Därför har regeringen också beslutat om förordningsändringar som ger Skolverket ett tydligt stöd för att reglera vad som behövs när det gäller den tekniska infrastrukturen så att alla elever kan genomföra proven på ett likvärdigt och rättssäkert sätt. Ändringarna i skolformsförordningarna träder i kraft den 20 december 2019.

Regeringen har dessutom gett Skolverket i uppdrag att utreda hur central rättning av nationella prov kan införas. Här ingår att kartlägga de åtgärder som krävs för att central rättning ska kunna införas, och föreslå en organisation för en sådan funktion inom en befintlig organisation eller myndighet, samt en tidplan för ett införande.

Skolverket ska redovisa förutsättningarna för central rättning samt pedagogiska, organisatoriska och ekonomiska konsekvenser, inklusive kostnader för införande och drift. Uppdraget ges genom en ändring av Skolverkets regleringsbrev för budgetåret 2019 och ska redovisas senast den 15 oktober 2020.

Källa: Utbildningsdepartementet

28 november 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldit i skolanFoto mostphotos

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng