Böter för igenkänning

profilen av en kvinna i profil.jpg

Det blir 200 000 kronor i böter för Anderstorpsgymnasiet i Skellefteå som har använt ansiktsigenkänning för att göra närvarokoll av elever under lektioner. Men it-strateg och tidigare rektor Tommy Lindmark säger att han inte håller med om Datainspektionens beslut.

– I ärlighetens namn trodde jag att vi skulle få en klapp på axeln för vårt arbete, eftersom vi har varit så noggranna med att hålla den biometriska informationen om eleverna bakom lås och bom, samt raderat all information vi samlat in, säger Tommy Lindmark, it-strateg på gymnasiekontoret Skellefteå kommun, och tidigare en av rektorerna på Anderstorpsgymnasiet, till Voister.

200 000 kronor i avgift

I Datainspektionens beslut framgår att Anderstorpsgymnasiet har gjort ett intrång i elevernas integritet genom kameraövervakning i en vardaglig miljö.

Skolan, som under en försöksperiod under tre veckor använt ansiktsigenkänning på 22 elever som verktyg för närvarokontroll på lektioner, anses därmed ha hanterat känsliga personuppgifter i strid med dataskyddsförordningen, och en avgift på 200 000 kronor har utfärdats. Från Datainspektionens håll menar man också att närvarokontroll kan göras på mindre integritetskränkande vis. 

Beroendeställning

De biometriska uppgifter som kamerorna har fångat upp för att para ihop rätt elev med rätt ansikte, anses extra skyddsvärda och det krävs då uttryckliga undantag att få hantera. Gymnasienämnden har uppgett att försöket har pågått i samtycke med de registrerade eleverna.

– Gymnasienämnden kan inte använda samtycke i det här fallet eftersom eleverna befinner sig i beroendeställning till nämnden, säger Ranja Bunni som är jurist på Datainspektionen och som deltagit i granskningen.

Men Tommy Lindmark vidhåller att man har arbetet noga för att undvika en situation där denna typen av beroendeställningen kan åberopas, och håller inte med om Datainspektionens slutsatser.

– Jag tycker faktiskt inte att de har rätt i det. Att delta i testet var helt frivilligt. Det var tjänstemän som kom och berättade om testet, just för att minimera risken att eleverna skulle känna sig pressade. Av 29 elever var det 22 som ville vara med, och de fick i sin tur sina föräldrars underskrift eftersom de flesta var under 18 års ålder, säger Tommy Lindmark.

Första avgiften

Det är första gången som Datainspektionen utfärdar en sanktionsavgift för en aktör som brutit mot GDPR. Dessa avgifter kan uppgå till 10 miljoner kronor för en myndighet, och att den i detta sammanhang ligger på 200 000 kronor beror bland annat på att skolans ansiktsigenkänning var under en begränsad testperiod. 

– Gymnasienämnden i Skellefteå har överträtt flera av bestämmelserna i dataskyddsförordningen på ett sätt som gör att vi nu utfärdar en sanktionsavgift, säger Lena Lindgren Schelin, generaldirektör för Datainspektionen.

– Teknik för ansiktsigenkänning är i sin linda men utvecklingen går snabbt. Vi ser därför ett stort behov av att skapa tydlighet kring vad som gäller för alla aktörer, säger säger Lena Lindgren Schelin.

Borde ni ha gjort någonting annorlunda, med facit i hand, Tommy Lindmark?

– Projektet hade gått att genomföra i samråd med Datainspektionen, som det heter. Då hade det ju kanske inte blivit av från första början, så samtidigt kanske en sådan här vägbula behövs för att få igång diskussionerna än mer. I ett större perspektiv handlar det ju bland annat om hur förvaltningar ska kunna arbeta med digitala lösningar i kompetensförsörjningssyfte. Till syvende och sist vill vi i Sverige höja kvaliteten på våra skolor och våra sjukhus med smart teknik, och frågorna kring var gränserna då går måste vi ta tag i.

Gymnasienämnden i Skellefteå har ännu inte tagit ställning om beslutet ska överklagas. 

Källa: Datainspektionen och Voister

21 augusti 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflersäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng