Krav på digital koll

kvinnar sitter med padda ute och dricker kaffe.jpg

Regeringen har gett Tillväxtverket och Universitetskanslerämbetet i uppdrag att komma med förslag på hur Sveriges kompetensförsörjning av digital spetskompetens kan utvecklas.

– Sverige ska bli bäst på att använda digitaliseringens möjligheter. För att nå dit måste tillgången till digital spetskompetens öka, säger digitaliseringsminister Anders Ygeman.

För att kompetensförsörjningen av digital spetskompetens ska utvecklas på både kort och lång sikt har Tillväxtverket och Universitetskanslerämbetet, UKÄ, fått i uppdrag förbättra tillgången på statistik och prognoser över tillgång och efterfrågan på digital kompetens på svensk arbetsmarknad.

Arbetet ska vidare genomföras i en dialog med berörda aktörer på området, särskilt bland annat företrädare för universitet och högskolor och aktörer med regionalt utvecklingsansvar.

Uppdraget med analys och förslag på åtgärder ska redovisas för Regeringskansliet den 31 oktober år 2022.

OECD-rapporten

OECD har på uppdrag av regeringen genomfört en översyn av Sveriges digitala transformation. OECD kunde i rapporten (dnr N2017/07509/D) belysa att bristen på digitala specialister och digital spetskompetens är en flaskhals för innovation och tillväxt i Sverige. Även Digitaliseringsrådet har framhållit vikten av att aktörer från arbetsmarknaden, näringsliv och utbildningssektorn gemensamt agerar för att öka matchningen mellan utbud och efterfrågan på digital kompetens (dnr I2019/00031/D).

Källa: Regeringskansliet

2 juli 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng