Sensor för bättre luft

lampa960640.jpg

På Chalmers har man utvecklat små sensorer som kan monteras på lyktstolpar och därifrån mäta luftkvaliteten. Tidigare har man oftast mätt luftens kaliber av större och dyrare mätstationer.

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) så dör varje år minst sju miljoner människor för tidigt på grund av förorenad luft. Det gör den till vår enskilt största miljörelaterade hälsorisk. Men nu kan snart luftens kvalitet mätas i varje gathörn.

– Med tanke på att luftföroreningar är ett globalt hälsoproblem känns det verkligen bra att kunna bidra med kunskap som kan leda till en bättre miljö. Med hjälp av små, portabla sensorer blir det både enklare och billigare att med hög precision mäta hälsofarliga utsläpp, säger chalmersforskaren Irem Tanyeli.

Irem Tanyeli har varit med i utvecklingen av sensorn och tillsammans med forskningsledaren Christoph Langhammer, även han från Chalmers, har de samarbetat med Göteborgsföretaget Insplorion.

– Det här är ett bra exempel på hur en högskola och ett företag kan samarbeta. Båda parter bidrar med sin expertis för att få fram en ny produkt som kan bidra till ett mer hållbart samhälle, säger Christoph Langhammer, biträdande professor på institutionen för fysik på Chalmers.

Bygger på plasmoner

Nanonsensorn upptäcker väldigt låga koncentrationer av kvävedioxid, som mestadels kommer från fordonsavgaser. Tekniken att mäta bygger på det optiska fenomenet plasmoner, som kommer till när nanopartiklar av metall blir lysta på och fångar upp ljus av en viss våglängd.

Kvävedioxidsensorerna har börjat testas på vissa ställen i Västsverige. I ett innovationsprojekt av Göteborgs stad så sker mätningar på köpcentrumet Nordstans tak.

– För oss vore det väldigt användbart med luftkvalitetsensorer som är billiga, enkla och flexibla – samtidigt som de är pålitliga. Vi har referensinstrument som mäter med hög noggrannhet, men dessa är betydligt större och dyrare, och det vore mycket användbart att kunna kompletteringsmäta på många olika platser och se hur luftkvaliteten varierar i realtid, säger forskaren Jenny Lindén på IVL, Svenska Miljöinstitutet.

Och arbetet i Göteborg är långtifrån slut här.

– Vi ska sätta upp mätstationer längs med arbetet vid Västlänken. Det blir fyra sensorlådor som ska sitta i olika vindriktningar. Förhoppningen är att vi på sikt ska kunna upptäcka om det blir för höga luftföroreningshalter och att den informationen kan kopplas till ett varningssystem. Idag finns aktiva varningssystem för både buller och vibrationer, men inte för luftkvalitet. Därför är det viktigt att hitta sensorer som håller måttet, säger Jenny Lindén.

Forskningsarbetet har fått hjälp med finansiering från Mistra innovation.

Källa: Chalmers 

14 juni 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng