Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Anna Kinberg Batras fall

De fyra O:na otålighet, osäkerhet, otydlighet och O, ja, kön spelar roll, är fyra anledningar till att Anna Kinberg Batra inte är Moderaternas partiledare längre. Under Atea Bootcamp berättar hon om varför kriserna utlöste varann och hur kvinnor inte bedöms på samma sätt som män.

Text Fredrik Adolfsson Foto Atea 13 juni 2019 ledarskap

Anna-kinberg-batra-david-batra.jpg

Anna Kinberg Batra, här tillsammans med maken David Batra, som avslutade inspirationspasset på Atea Bootcamp med standup.

Varför är Moderaternas före detta partiledare Anna Kinberg Batra just en före detta, och hur blev det som det blev? Detta pratar hon om under Atea Bootcamp, men betonar samtidigt tydligt att hon inte skyller ifrån sig och framställer sig som ett offer, utan tar man ett ansvar har man också ett ansvar. Men hon vill ändå dela med sig av fyra skäl till varför partiledarskapet bara varade i 997 dagar, som alla personer i ledande ställning kan lära av.

Alla olika skäl börjar med ett O och det första är: otydlighet. Anna Kinberg Batra hade redan från början ett otydligt mandat när hon tog över som partiledare i december 2014.

 I samma veva skedde decemberöverenskommelsen som fick mycket kritik. Om man blir partiledare under en pågående regeringskris och hela partiet blir rasande över omständigheterna man blir partiledare i, försvårar det situationen. Egentligen var många av dem fortfarande mest arga över att partiet förlorat valet, men de var tvungna att uttrycka det på något starkt sätt.

– Det finns olika sorters mandat, som mandat för framgång eller för kris. Det senare hade min företrädare efter valet 2002, där han fick bygga upp allt på nytt. Jag hade istället ett otydligt mandat därför att allt inträffar efter en historisk framgångsperiod för partiet och alla älskade fortfarande Reinfeldt, Borg och Bildt. Det de gjorde fick inte ändras, samtidigt som allt måste ändras eftersom vi hade förlorat valet. Helt enkelt var det inte.

Kvinnor förväntas vara snälla, män förväntas vara starka och handlingskraftiga.

Brexit, Trump och terror

Det andra O:et är osäkerhet. Allt utspelar sig under åren 2015-2017, en tid med bland annat flyktingkris, Brexit, terrorism och Donald Trump. Allt förändrar agendan, menar Anna Kinberg Batra. Theresa May har försökt kämpa till alldeles nyss med hennes mandat, men det är inte så enkelt. Sedan vinner Trump valet och förändrar agendan igen. Terrorism äntrar Europa och till slut även Sverige. Det är kris och hantering av inkommande kriser hela tiden, vilket blir på bekostnad av bygg- och tillväxtfrågor som ingen bryr sig om då. Det blir en dyster politisk agenda.

Ord nummer tre är otålighet. I den här vevan ändrar twitter sina algoritmer till att prioritera det som väcker mest känslor istället för det som publicerades mest nyligen. I det nya medielandskapet sker allt direkt och konstant vilket gör något med hur vi reagerar och agerar. Det kan vara flera mediecykler per dygn och inom några minuter vet alla om stora händelser. Detta leder till en annan typ av politisk kommunikation.

Anna-Kinberg-Batra.jpg

Anna Kinberg Batra under Atea Bootcamp i Tylösand.

 Ett exempel kommer från en kvällstidning med rubriken Så ska AKB tvingas avgå, där de använt anonyma källor. Den största kritiken ska ha kommit från riksdagsgruppen vilket inte var sant och där de inte ens hade talat med någon. Men det känner tidningen ändå att de vill publicera. Sådan typ av journalistik funkar till att driva klick, få av de som skriver har fast anställning och alla tävlar om uppmärksamheten. Så piskas en stämning upp. Otålighet är det nya normala som alla har att vänja sig vid.

Snälla kvinnor och starka män

Det sista men inte minsta O:et är o, ja, kön spelar roll. Kvinnor och män i ledande positioner skildras olika. I insändare kunde man bland annat läsa att det ser illa ut om Anna Kinberg Batra har svarta nylonstrumpor, vilket de ju inte skrev om Stefan Löfven. Detta återspeglas även i det amerikanska presidentvalet där Hillary enligt en republikan hon diskuterade med förlorade för att hon inte var likeable enough. Att sedan inte Trump heller är så sympatisk spelar mindre roll, därför att han är enligt samma republikan en strong leader.

 Detta tillämpas inte på Clinton. Kvinnor förväntas vara snälla, män förväntas vara starka och handlingskraftiga. När jag har en mörk kavaj och kritiserar Löfven för något då är jag stram, tråkig och så vidare. Gör en man samma sak så uppfattas han seriös och det blir något positivt. Detta ser vi även när näringslivsledare skildras, vilket är intressant i ett av världens mest jämställda länder, avslutar Anna Kinberg Batra.

Rekommenderad läsning

KalleH_960x640.jpg

”De digitala ekosystemen måste mogna”

31 maj 2017 ledarskap

Det räcker inte längre med att muta in sitt eget territorium i det nya it-landskapet. De digitala ekosystemen kräver en helt ny öppenhet, men också en större helhetsförståelse. Det menar Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige.

chemicals.jpg

Den föreslagna kemikalieskatten missar målet totalt

25 aug 2016 ledarskap

Krönikören Hans Wendschlag, europeisk hållbarhetschef på HP, ser helst att Sverige arbetar för ett förbud av farliga kemikalier och inte använder skatteverktyget för att bedriva kemikaliepolitik. Ska man gå skattevägen vill han delta i dialogen, men då måste viljan finnas hos ansvariga politiker, skriver han. 

sex barn på rad som tittar i sina mobiler.jpg

I jättarnas järngrepp

24 jan 2019 digt

Sedan internets födelse badar vi i information och de stora internetbolagen är i ständig kamp om att fånga just dig och din uppmärksamhet. Därför styr deras algoritmer oss till det extrema, menar tekniksociologen Zeynep Tufekci.

ung blond flicka tittar in i kameran.jpg

Oteknisk vid nio

1 mar 2019 Ledarskap

Unga tjejer tappar sitt teknikintresse och börjar se sig själva som otekniska redan vid nio års ålder. Det återspeglas även på gymnasiet där bara 18 procent av de sökande till teknikprogrammet är tjejer. Nu vill Teknikföretagen öka tjejers tekniska självförtroende.

Anna Andersson 960x640.jpg
video

E-politik demokratiserar Enköping

6 dec 2016 ledarskap

I Enköpings kommunfullmäktige är både de höga uppropen och de prasslande papprena borta - istället används surfplattor till såväl möteshandlingar som voteringar och talarlistor.
– Voteringarna går mycket snabbare nu, vilket självklart sparar pengar för kommunen, säger Anna Andersson, projektansvarig på Enköpings kommun.

man-i-kostymer.jpg

Bli rik på jämställdhet

14 feb 2019 ledarskap

Företag som har minst 30 procent kvinnor i ledningsgruppen når upp till 6 procent högre vinst än de som helt saknar kvinnliga chefer. Förutom alla andra vinster finns det alltså pengar att tjäna för bolag som aktivt arbetar med jämställdhet. Det menar Helena Tronner på Knowit.

janne-andersson2.jpg
video

En kickstart av Bootcamp

27 maj 2019 ledarskap

Med tydliga tips hur man leder ett lag till finalspel sätter förbundskaptenen Janne Andersson igång årets it-toppmöte. Integration på riktigt och mängder av konkreta exempel på digitalisering hos svenska it-avdelningar fyllde tre dagar i Tylösand. Kalle Hultenheim och Lisa Nore summerar årets Bootcamp.

vässkyltar i ett gräslandskap.jpg
video

Ursäkten från ledningen

4 jul 2019 ledarskap

Många vaga mål, en oklar ansvarsuppdelning och dålig koll på förutsättningarna. Det är organisationskonsultens Marcus Jarls analys om varför det ofta är trögt att komma igång med digitaliseringsresan. Därför är det viktigt att ledningsgrupper lägger ursäkterna åt sidan och fokuserar på det som är genomförbart. 

Ingenjor-testar-VR-teknologi960640.jpg

ABB breddar bilden

20 jun 2019 ledarskap

När teknikindustrin ska illustreras syns oftast män på bilderna. Det vill ABB göra något åt och ansluter sig därför till Teknikföretagens bildbank Bredda Bilden.