Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Anna Kinberg Batras fall

Anna-kinberg-batra-david-batra.jpg

Anna Kinberg Batra, här tillsammans med maken David Batra, som avslutade inspirationspasset på Atea Bootcamp med standup.

De fyra O:na otålighet, osäkerhet, otydlighet och O, ja, kön spelar roll, är fyra anledningar till att Anna Kinberg Batra inte är Moderaternas partiledare längre. Under Atea Bootcamp berättar hon om varför kriserna utlöste varann och hur kvinnor inte bedöms på samma sätt som män.

Varför är Moderaternas före detta partiledare Anna Kinberg Batra just en före detta, och hur blev det som det blev? Detta pratar hon om under Atea Bootcamp, men betonar samtidigt tydligt att hon inte skyller ifrån sig och framställer sig som ett offer, utan tar man ett ansvar har man också ett ansvar. Men hon vill ändå dela med sig av fyra skäl till varför partiledarskapet bara varade i 997 dagar, som alla personer i ledande ställning kan lära av.

Alla olika skäl börjar med ett O och det första är: otydlighet. Anna Kinberg Batra hade redan från början ett otydligt mandat när hon tog över som partiledare i december 2014.

 I samma veva skedde decemberöverenskommelsen som fick mycket kritik. Om man blir partiledare under en pågående regeringskris och hela partiet blir rasande över omständigheterna man blir partiledare i, försvårar det situationen. Egentligen var många av dem fortfarande mest arga över att partiet förlorat valet, men de var tvungna att uttrycka det på något starkt sätt.

– Det finns olika sorters mandat, som mandat för framgång eller för kris. Det senare hade min företrädare efter valet 2002, där han fick bygga upp allt på nytt. Jag hade istället ett otydligt mandat därför att allt inträffar efter en historisk framgångsperiod för partiet och alla älskade fortfarande Reinfeldt, Borg och Bildt. Det de gjorde fick inte ändras, samtidigt som allt måste ändras eftersom vi hade förlorat valet. Helt enkelt var det inte.

Kvinnor förväntas vara snälla, män förväntas vara starka och handlingskraftiga.

Brexit, Trump och terror

Det andra O:et är osäkerhet. Allt utspelar sig under åren 2015-2017, en tid med bland annat flyktingkris, Brexit, terrorism och Donald Trump. Allt förändrar agendan, menar Anna Kinberg Batra. Theresa May har försökt kämpa till alldeles nyss med hennes mandat, men det är inte så enkelt. Sedan vinner Trump valet och förändrar agendan igen. Terrorism äntrar Europa och till slut även Sverige. Det är kris och hantering av inkommande kriser hela tiden, vilket blir på bekostnad av bygg- och tillväxtfrågor som ingen bryr sig om då. Det blir en dyster politisk agenda.

Ord nummer tre är otålighet. I den här vevan ändrar twitter sina algoritmer till att prioritera det som väcker mest känslor istället för det som publicerades mest nyligen. I det nya medielandskapet sker allt direkt och konstant vilket gör något med hur vi reagerar och agerar. Det kan vara flera mediecykler per dygn och inom några minuter vet alla om stora händelser. Detta leder till en annan typ av politisk kommunikation.

Anna-Kinberg-Batra.jpg

Anna Kinberg Batra under Atea Bootcamp i Tylösand.

 Ett exempel kommer från en kvällstidning med rubriken Så ska AKB tvingas avgå, där de använt anonyma källor. Den största kritiken ska ha kommit från riksdagsgruppen vilket inte var sant och där de inte ens hade talat med någon. Men det känner tidningen ändå att de vill publicera. Sådan typ av journalistik funkar till att driva klick, få av de som skriver har fast anställning och alla tävlar om uppmärksamheten. Så piskas en stämning upp. Otålighet är det nya normala som alla har att vänja sig vid.

Snälla kvinnor och starka män

Det sista men inte minsta O:et är o, ja, kön spelar roll. Kvinnor och män i ledande positioner skildras olika. I insändare kunde man bland annat läsa att det ser illa ut om Anna Kinberg Batra har svarta nylonstrumpor, vilket de ju inte skrev om Stefan Löfven. Detta återspeglas även i det amerikanska presidentvalet där Hillary enligt en republikan hon diskuterade med förlorade för att hon inte var likeable enough. Att sedan inte Trump heller är så sympatisk spelar mindre roll, därför att han är enligt samma republikan en strong leader.

 Detta tillämpas inte på Clinton. Kvinnor förväntas vara snälla, män förväntas vara starka och handlingskraftiga. När jag har en mörk kavaj och kritiserar Löfven för något då är jag stram, tråkig och så vidare. Gör en man samma sak så uppfattas han seriös och det blir något positivt. Detta ser vi även när näringslivsledare skildras, vilket är intressant i ett av världens mest jämställda länder, avslutar Anna Kinberg Batra.

13 juni 2019 Uppdaterad 20 juni 2019 Reporter Fredrik Adolfsson ledarskap Foto Atea

Rekommenderad läsning

Kvinnor Inom It

Var är kvinnorna?

28 jan 2021 digit

Andelen kvinnor på teknikutbildningar är numera på rekordnivåer, men det syns inte i teknikbranschen. Idag är snedfördelningen densamma som för drygt 30 år sedan. 

Vaccin Corona Bitcoin

Hoten mot bitcoin

14 aug 2020 digit

En bitcoin uppskattas snart vara värd 20 000 dollar. Men två faktorer kan stoppa utvecklingen, dels ett corona-vaccin och dels att Joe Biden blir amerikansk president. 

vmware marie some.jpg
podcast

VMware som en startup

22 apr 2020 digit

VMware är som ett startup-bolag, digitala lösningar har aldrig varit viktigare och de bästa männen finns inom it-branchen. Det konstaterar Marie Berner Moberg, Sverigechef VMware i Voisterpodden, tillsammans med Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Voisters Elisabeth Nore. Dagen till ära inleds Voisterpodden med skönsång av Kalle.  

man-jamstalldhet-960640.jpg

Jämställd utan män

31 okt 2019 ledarskap

Digital inkludering oavsett ålder och kön, ett bättre språk och inga fler event speciellt anpassade för kvinnor. Det var några av synpunkterna som togs upp när jämställdhet inom it diskuterades under Microsoft Techdays.

wikipedia-kvinnor.jpg

Wiki gör Sverige jämställt

22 aug 2019 ledarskap

Kvinnor har länge glömts bort i våra svenska historieskrivningar. Genom The Equal Edit ska artiklar på Wikipedia bli mer jämställda och korrekta och arbetet går hand i hand med FN:s globala mål för hållbar utveckling.

vässkyltar i ett gräslandskap.jpg
video

Ursäkten från ledningen

4 jul 2019 ledarskap

Många vaga mål, en oklar ansvarsuppdelning och dålig koll på förutsättningarna. Det är organisationskonsultens Marcus Jarls analys om varför det ofta är trögt att komma igång med digitaliseringsresan. Därför är det viktigt att ledningsgrupper lägger ursäkterna åt sidan och fokuserar på det som är genomförbart. 

Ingenjor-testar-VR-teknologi960640.jpg

ABB breddar bilden

20 jun 2019 ledarskap

När teknikindustrin ska illustreras syns oftast män på bilderna. Det vill ABB göra något åt och ansluter sig därför till Teknikföretagens bildbank Bredda Bilden.

janne-andersson2.jpg
video

En kickstart av Bootcamp

27 maj 2019 ledarskap

Med tydliga tips hur man leder ett lag till finalspel sätter förbundskaptenen Janne Andersson igång årets it-toppmöte. Integration på riktigt och mängder av konkreta exempel på digitalisering hos svenska it-avdelningar fyllde tre dagar i Tylösand. Kalle Hultenheim och Lisa Nore summerar årets Bootcamp.

ung blond flicka tittar in i kameran.jpg

Oteknisk vid nio

1 mar 2019 Ledarskap

Unga tjejer tappar sitt teknikintresse och börjar se sig själva som otekniska redan vid nio års ålder. Det återspeglas även på gymnasiet där bara 18 procent av de sökande till teknikprogrammet är tjejer. Nu vill Teknikföretagen öka tjejers tekniska självförtroende.