Örebro AI-centrum för EU

industri-svarv-med-stjarnor.jpg

EU investerar 20 miljoner EUR i en europeisk AI-plattform som blir tillgänglig för alla. Det treåriga projektet AI4EU samlar partners från universitet och industri i hela Europa. Forskningsdelen leds av Örebroprofessorn Alessandro Saffiotti.

– Tanken är att den gemensamma AI-plattformen ska fungera som en one-stop shop. Där ska det finnas resurser, experter, kunskap och verktyg tillgängliga för användare inom alla sektorer, säger Alessandro Saffiotti, professor i datavetenskap och vetenskaplig ledare för projektet, i ett pressmeddelande.

I projektet AI4EU deltar 79 partners från 21 länder. Bland dem finns representanter från både universitet, forskningscentra och industri.

– Vi har identifierat fem forskningsområden som vi ska arbeta med. AI-system ska bland annat kunna förklara varför ett visst beslut är fattat, oavsett om det handlar om medicinsk diagnos eller varför man blir nekad ett lån. Vi människor ska även kunna samarbeta med ett AI-system och styra det i en viss riktning.

Vidare ska AI-robotar kunna dela vår fysiska miljö och fungera i samspel med människor utan att störa.

Människan i centrum

Förutom forskningen och pilotprojekten i samarbete med industri, ingår etik i uppdraget att bygga den europeiska infrastrukturen för AI. Detta ska garantera att utvecklingen av AI sker i linje med de etiska, respektive GDPR och andra juridiska principer i Europa.

– Projektet kommer att mobilisera hela AI-samfundet i Europa och jag hoppas att vi kommer att hitta nya sätt att samarbeta på och dela med oss av kunskap och information. Den europeiska AI-plattformen ska vara ett alternativ som alla sektorer kan räkna med, avslutar Alessandro Saffiotti.

 

 

11 april 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng