Krav på ny e-leg

mycket folk på ett torg, bild tagen uppifrån.jpg

SKL vill göra det möjligt för alla personer att ha tillgång till en digital legitimation. Idag är det många som inte tillåts ett bank-id och därmed står de utanför en stor del av samhället, vilket också innebär mer jobb för kommuner och offentlig förvaltning.

– Allt fler välfärdstjänster erbjuds digitalt, men alla kan inte få en e-legitimation. Det är ett demokratiskt problem, säger Anders Knape, förbundsordförande på SKL, Sveriges Kommuner och Landsting.

Många organisationer och företag använder idag bank-id eller andra liknande tjänster för att kunna knyta sin person till en digital legitimation, men dessa funkar i stort sett bara internt.

Allt fler välfärdstjänster erbjuds digitalt, men alla kan inte få en e-legitimation.

E-leg för alla

Det är också så att alla medborgare inte har möjlighet att använda bank-id. Det kan vara problem att ordna för nyanlända som saknar personnummer eller personer med brottsbelastning.

Detta är ett aber, eftersom ett smidigt informationsutbyte och möjligheten till att smidigt kunna bekräfta vem man är på digital väg, är en grundbult för att digitaliseringen ska kunna ta nästa nivå, enligt SKL. Olika lösningar för olika verksamhetsområden som skola, vård eller socialtjänst blir både dyrt och ineffektiv, menar man.

– Att inte alla privatpersoner som vill kan använda digitala tjänster är också ineffektivt och skapar merarbete för kommuner och regioner som tvingas till fortsatt manuell hantering. Staten bör bidra till att kommuner och regioner ges rätt förutsättningar att jobba smartare för att klara välfärdens kompetensförsörjning, säger Anders Knape.

DIGG:s uppdrag

Enligt SKL måste staten ta ett ansvar och DIGG, Myndigheten för Digital Förvaltning, pekas ut som den aktör som regeringen bör ge i uppdrag att utveckla e-legitimation för alla samt att förvalta en lösning för e-legitimation i tjänsten.

– Det är viktigt att regeringen ger DIGG de finansiella förutsättningar de behöver så att kommuner, regioner och myndigheter ytterligare kan växla upp takten i offentlig sektors förnyelsearbete, säger Daniel Forslund, ordförande för beredningen för digitalisering på SKL.

Källa: SKL

18 april 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng