Storsatsning på AI

orebro-slott.jpg

Örebro universitet lanserar tre kurser inom AI som riktar sig mot yrkesverksamma. Initiativet ska främja det livslånga lärandet.

– Det är jätteviktigt med ett livslångt lärande. En grundutbildning är förstås bra att ha med sig, men eftersom teknikutvecklingen går så snabbt måste man hela tiden uppdatera kunskapen för att kunna hänga med. Där spelar universiteten en viktig roll, säger Johan Axelsson, koordinator för uppdragsutbildning inom AI på Örebro universitet.

AI-satsningen sker inte helt ur intet eftersom Örebro universitet, ORU, sedan tidigare har forskningsmiljön AASS, Centrum för tillämpade autonoma sensorsystem, där cirka 50 AI-forskare arbetar. 2017 satte ORU också igång pilotprojektet Smarter, Smart industri med autonoma och intelligenta system. Där erbjuder universitet gratiskurser inom AI och autonoma system till yrkesverksamma.

– Responsen från industrin har varit jättebra. Att företagen kan få direktkontakt med våra AI-forskare genom de här utbildningarna är unikt. Det har också varit lyckat eftersom deltagarna har fått ta med sig riktiga case från sina verksamheter och arbeta med under kurserna. Det gör att de får en extra motivation, när de ser att kunskapen kan leverera konkreta resultat, säger Johan Axelsson.

Öppna för alla 

Vårens kurser heter Introduktion till artificiell intelligens, Autonoma robotar och ROS (Robot Operating System) och Reinforcement Learning. De ger tre högskolepoäng, går på kvartsfart och är uppdelade mellan distansstudier och tre obligatoriska träffar.

– Utbildningarna riktar sig främst mot industrin, men vi har haft deltagare från andra branscher och organisationer också, som it-branschen till exempel. Så vi stänger inga dörrar för företag som ser att de skulle kunna ha nytta av kurserna.

Och det är inte slut här. Det finns redan planer på att utöka antalet AI-kurser framöver.

– Just nu står vi inför det som kallas steg två inom Smarter och där är tanken att vi ska fortsätta att utveckla fler kurser. Därefter ska de implementeras i det ordinarie kursutbudet, vilket gör att de här utbildningarna inte längre bara riktas mot industrin. Det tror vi kommer att kunna ge bra effekter, när ungdomar och yrkesverksamma får studera tillsammans, säger Johan Axelsson.

Källa: Örebro Universitet

11 februari 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonit i skolanFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng