Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Det bästa av två världAR

Vår förtjusning över tekniken riskerar att göra oss ensamma och deprimerade. Med AR öppnas nya möjligheter att vårda våra relationer samtidigt som vi utforskar en sagovärld av möjligheter långt bortom den fysiska världen. I hybridutrymmet kommer många höra dig skratta.

Text fredrik adolfsson Foto Fredrik Kron, adobestock 5 juli 2018 digit

– AR kommer att förändra hur vi agerar med den fysiska världen och med den digitala världen. AR kommer att skapa hybridutrymmen där vi kan interagera med allt och alla typer av digitala upplevelser. På så sätt förenas det bästa av två världar; den nedärvda kunskapen vi har om vår fysiska värld som vår kropp och hjärna är utvecklad för, med gränslösa digitala möjligheter. Vi har en sagovärld alldeles inom räckhåll, säger Galit Ariel, creative director, Wondarlands, som utvecklar AR-lösningar och AR-strategier för företag.

Varför tror du mer på AR än på VR?

– VR har absolut en roll att spela, men jag bedömer att möjligheterna är mer begränsade eftersom det främst handlar om en upplevelse som speglar den fysiska världen och det tillför inte så mycket som vi inte kan få i vårt vanliga liv. Styrkan med AR är möjligheten att förvalta våra befintliga beteenden, vanor och relationer och samtidigt tillföra ytterligare dimensioner och upplevelser.

Kan AR göra oss mindre ensamma?

– Det är jag helt övertygad om. Upplevelsen av ensamhet beror delvis på att vi förlorat möjligheter till beröring och att möta någon annans blick. Vi hänger över våra skärmar och istället för fysiska möten umgås vi med digitala klick. När vi rör vid någon frigörs hormonet endorfiner, utan det ökar risken för depression och det är vad som händer när umgås mer framför skärmen. Som människor är vi skapade för att vara lyckliga i en fysisk verklighet.

När slår AR igenom på bred front?

– Det har redan börjat och tekniken finns men jag tror det kommer ta ytterligare ett till två år för utvecklingen av bättre innehåll, en ökad acceptans hos användarna och lite vett och etikett i hybridutrymmet. Inom fem till tio år kommer vi undra hur vi någonsin klarade oss utan AR.

Rekommenderad läsning

gröna växter i stort jordbruksfält en solig dag.jpg

Lantmäteriets lovande lösningar

9 jan 2018 digit

På Lantmäteriet blygs man inte digitala innovationer. De senaste åren har myndigheten introducerat blockkedjor, AR och gamification – allt för att förbättra kundupplevelsen.

en kvinna med laboratoriekläder och andningsmask studerar ett provrör på nära håll.jpg

Skickliga robotar i Skövde

14 mar 2018 digit

Högskolan i Skövde gör gemensam sak med det världsomspännande laboratorieföretaget Eurofins och tillsammans vill de utveckla framtidens kollaborativa robotar.

bild på fiskar och koraller på stora barriärrevet.jpg
video
Ett samarbete mellan Google och Voister

Från klassrum till koraller

16 apr 2018 it i skolan

Googles tjänster för skolan blir allt mer populära. Ett av de senaste tillskotten är Google Expeditions, som med hjälp av VR-teknik tar eleverna till unika platser över hela jorden.

vr-glasogon-bland-provror.jpg

VR är forskarens bästa vän

11 maj 2018 digit

Med VR och AR kan forskarna lära mer om allt från framtidens smarta städer till livsfarliga virus. Vi andra kan se fram mot att snart kunna gå på fest eller resa runt världen utan att lämna soffan.

slottet-i-halmstad-med-segelbat.jpg
video

AR på schemat i Halmstad

17 jul 2018 digit

Ett inkluderande arbetssätt som bygger på vad invånarna och företagen vill ha är ledstjärnan för digitaliseringen i Halmstads kommun. Vägen dit heter kompetensutveckling om bland annat AI och IoT för kommunens medarbetare, ledning och politiker.

äldre dam i fina kläder och solbrillor framför en mur.jpg
video

Jakten på innovation

2 jan 2019 ledarskap

För att en organisation ska vara relevant idag finns det minst nio olika nya teknikområden, alltifrån AI till blockkedjor, vars affärsnytta måste rangordnas och prioriteras. Inte minst inom hälso- och sjukvårdssektorn finns det mycket att vinna med ny teknik, menar Dell EMC:s vice president CTO For Sales, Patricia Florissi.

tva-fina-julgranar.jpg

AR av rätta virket

14 dec 2018 digit

Med samma teknik som används i Pokémon Go kan skogsägare nu mäta träd. Arboreal Trädhöjd gör det möjligt att samla och bearbeta data för bättre skogsförvaltning och mer exakta kundleveranser. 

bitar av datorgjorda kopparrör mot vit bakgrund.png
Voister förklarar

AR

2 apr 2019 Voister förklarar

Augmented reality, AR, skapar en digital värld i verkligheten. Tekniken slog igenom med Pokémon Go och spås bli oerhört värdefullt för alltifrån läkare till brandmän. Voister förklarar AR och hur du kan använda det. 

lappstift-3dprint.jpg

Fin med print

5 jun 2019 digit

Nu kan du 3D-printa ut ditt personliga läppstift efter att du testat och valt färgen själv i AR. Snart kan du även bestämma glans och doft på stiftet.