Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Det bästa av två världAR

Vår förtjusning över tekniken riskerar att göra oss ensamma och deprimerade. Med AR öppnas nya möjligheter att vårda våra relationer samtidigt som vi utforskar en sagovärld av möjligheter långt bortom den fysiska världen. I hybridutrymmet kommer många höra dig skratta.

– AR kommer att förändra hur vi agerar med den fysiska världen och med den digitala världen. AR kommer att skapa hybridutrymmen där vi kan interagera med allt och alla typer av digitala upplevelser. På så sätt förenas det bästa av två världar; den nedärvda kunskapen vi har om vår fysiska värld som vår kropp och hjärna är utvecklad för, med gränslösa digitala möjligheter. Vi har en sagovärld alldeles inom räckhåll, säger Galit Ariel, creative director, Wondarlands, som utvecklar AR-lösningar och AR-strategier för företag.

Varför tror du mer på AR än på VR?

– VR har absolut en roll att spela, men jag bedömer att möjligheterna är mer begränsade eftersom det främst handlar om en upplevelse som speglar den fysiska världen och det tillför inte så mycket som vi inte kan få i vårt vanliga liv. Styrkan med AR är möjligheten att förvalta våra befintliga beteenden, vanor och relationer och samtidigt tillföra ytterligare dimensioner och upplevelser.

Kan AR göra oss mindre ensamma?

– Det är jag helt övertygad om. Upplevelsen av ensamhet beror delvis på att vi förlorat möjligheter till beröring och att möta någon annans blick. Vi hänger över våra skärmar och istället för fysiska möten umgås vi med digitala klick. När vi rör vid någon frigörs hormonet endorfiner, utan det ökar risken för depression och det är vad som händer när umgås mer framför skärmen. Som människor är vi skapade för att vara lyckliga i en fysisk verklighet.

När slår AR igenom på bred front?

– Det har redan börjat och tekniken finns men jag tror det kommer ta ytterligare ett till två år för utvecklingen av bättre innehåll, en ökad acceptans hos användarna och lite vett och etikett i hybridutrymmet. Inom fem till tio år kommer vi undra hur vi någonsin klarade oss utan AR.

5 juli 2018 Uppdaterad 11 januari 2019 Reporter fredrik adolfsson digit Foto Fredrik Kron, adobestock

Rekommenderad läsning

Hund Med Ar Glasögon

AR för hundar

9 okt 2020 digit

Hundar med AR-headset kan ta kommandon, utan att en människa är i närheten. Det är den amerikanska armén som just nu testar AR-glasögon för hundar.

tjej-vrglasogon.jpg

AR och VR exploderar

4 dec 2019 digit

Marknaden för augmented och virtual reality kommer 2020 att värderas till 18,8 miljarder dollar. Det är en ökning gentemot 2019 med 78 procent. 

renar i snö.jpg
video

Svensk CO2-fri gruva

27 nov 2019 digit

I ett unikt projekt samarbetar Combitech med flera andra aktörer för att göra LKAB:s gruvbrytning helt koldioxidfri. Utmaningarna är gigantiska och 2024 ska lösningen vara på plats.   

tre olika mogna tomater på rad.jpg
video

Det AI-mogna sjukhuset

26 nov 2019 digit

Cleveland Clinic i Ohio rankas ofta som USA:s bästa sjukhus. Sedan fem år tillbaka drivs deras förändringar av data och AI-analyser, och efter att ha förbättrat organisationens finansiella och organisatoriska delar, står nu de kliniska verksamheterna på tur.

tre gula batterier mot gul bakgrund.jpg
video

Grönare gruvor med AI

21 nov 2019 digit

Med AI och ny batteriteknik planerar Epiroc att fasa ut gruvindustrins dieseldrift av maskiner. Planen är att miljontals liter diesel om året ska ersättas med batterier. 

minecraft-satya.jpg

Nyheter från Ignite

4 nov 2019 digit

Lagra data via glas, integrerad AI i ditt Microsoft 365 och möjligheten att använda Azures tjänster även i andra molnmiljöer, var några av nyheterna under Satya Nadellas keynote på Microsoft Ignite.

massor av skruvar och muttrar.jpg
video

ABB förlänger livet

24 okt 2019 digit

ABB vill ta rollen som föregångare inom produktion och design i den cirkulära ekonomin. I en klimatsmart industri krävs ett strakt samarbete mellan bolag och organisationer, för att de olika produkterna ska bli lättare att återvinna.

kvinna-monstring.jpg

Mönstra i AR

14 okt 2019 digit

Rekryteringsmyndigheten satsar på en Snapchat-lins och en chattbot för att kommunicera med mönstrande ungdomar. Och resultaten är positiva, AR-linsen har hittills nått hela 337 000 unika användare. 

färgglada postlådor på rad.jpg
video

Färre brev för Postnord

8 okt 2019 digit

Om Postnord skulle få möjlighet att dela ut brev varannan dag istället för fem dagar i veckan, skulle man lättare kunna anpassa sina verksamheter till den nya digitala världen. Det tror vd Annemarie Gardshol.