Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

En skola för alla

Med 30 grundskolor på 58 000 invånare är Gotland en av Sveriges skoltätaste kommuner. Digitaliseringen blir då ett viktigt hjälpmedel för att göra skolorna mer jämlika.

Text Tim Leffler Foto Mostphotos 14 november 2017 it i skolan

gotland3WEBB.jpg

– Här på ön finns det skolor med bara en klass. Det är inte alltid helt optimalt, men det gör det ännu viktigare att vi hittar bra sätt för dem som är verksamma på mindre skolor att få en kollegial känsla och kunna ta del i hur större skolor utvecklar sina verksamheter, säger Torsten Flemming, chef för grundskolorna i Gotlands kommun.

Mindre ojämlikhet

Som skolchef fungerar man som rektor fast för många skolor samtidigt, men det som framförallt skiljer skolchefen från rektorerna är dialogen med politikerna.

Ibland är man inte alltid överens men en sak som man är rörande överens om är att alla effektiviseringar som kan göras är välkomna men kanske i synnerhet på Gotland med alla skolenheter.

Därför välkomnar Torsten Flemming de flesta digitala lösningar med syfte att effektivisera, och vars följder även kan bringa mer jämlikhet till skolorna.

– Rent konkret kan kompetensförsörjningen vara krångligare för de mindre skolorna och då kan fjärrutbildning med exempelvis Skype vara ett alternativ. Eleverna får bättre kommunikationskanaler och samarbetet mellan lärare kan underlättas. Vi måste jobba för en skola för alla och det satsar vi mycket på, säger Torsten Flemming.

Plattor som stöd

Utöver att Gotland har väldigt många skolor för sitt invånarantal förklarar Torsten Flemming också att man har ett genomsnittligt högre antal elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och elever som lever i familjer där det finns psykisk ohälsa.

– Skolan har ett viktigt kompensatoriskt uppdrag och digitala läromedel och lärplattor är bra verktyg för dessa elever, som också var de första som fick chansen att använda plattorna. Nu har vi nästan en enhet per elev på våra skolor.

Smarta lösningar premieras

Som hos många andra är Office 365 en del av planerna när man siktar in sig mot nya framtida mål. Redan nu lever det sitt eget lilla liv och lärare är i full gång med att utforska dess funktioner. Ett sätt att pusha på personalen är att använda lärarlönelyftet som incitament så att smarta lösningar belönas.

Genom att dela dokument med information får man mer tid för att diskutera pedagogiska frågor. Dessutom bidrar it-pedagoger och it-rådet inom förvaltningen, där man diskuterar kommande steg, till att samtliga skolor är uppdaterade.

– Många idéer kommer då medarbetare identifierar lösningar till problem i nya digitala verktyg. Mitt ansvar blir att vara tydlig att det inte handlar om ett fritt val vilka nya vägar vi tar. Om det övergripande målet är en jämlikare skola gäller det att alla är med, säger Torsten Flemming.  

Rekommenderad läsning

Mer pedagogik i Visby med O365

24 okt 2017 it i skolan

gotlandWEBB.jpg gotlandWEBB.jpg gotlandWEBB.jpg

Smidigare administration, enklare kommunikation och mer tid för pedagogik och erfarenhetsutbyte blev resultatet när har S:t Hansskolan i Visby införde 0ffice 365.

Engbergs gör egna appar i Azure

6 nov 2017 digit

engbergsWEBB.jpg engbergsWEBB.jpg engbergsWEBB.jpg

På familjeföretaget Engbergs Transportsystem ersätter appar allt mer av det administrativa arbetet. Plattformen är Azure och det mesta utvecklas internt.

Regionen som jobbar med Teams

14 nov 2017 digit

sjukhus 4.jpg sjukhus 4.jpg sjukhus 4.jpg video

Region Västmanland använder alltmer av de olika delarna i Office 365. Senaste tillskottet är Teams.  

O365 minskar distansen

28 nov 2017 digit

konsulterWEBB.jpg konsulterWEBB.jpg konsulterWEBB.jpg

Konsultföretaget Knigthec tar hjälp av O365 för ett bättre och tätare samarbete mellan sina fältarbetande konsulter.

Permobils smarta utveckling

18 dec 2017 digit

permobil.png permobil.png permobil.png

Stjärnfysikern Stephen Hawking var inte ensam om att uppskatta den svenskutvecklade eldrivna rullstolen. Det sker en konstant utveckling på det Timrå-baserade företaget och för att påskynda innovationstakten använder de Surface hub.

Ingen självrisk för plattor

7 mar 2018 it i skolan

tjej-med-platta-o-skolans-bibliotek.jpg tjej-med-platta-o-skolans-bibliotek.jpg tjej-med-platta-o-skolans-bibliotek.jpg

Skolinspektionen tar nu ställning i frågan om elever ska vara skyldiga att ersätta skolan om en platta skadas. I det aktuella fallet gäller det skolan Vittra i Sollentuna. 

O365 för Rejlers konsulter

31 maj 2018 digit

vindsnurror-i-rapsfalt.jpg vindsnurror-i-rapsfalt.jpg vindsnurror-i-rapsfalt.jpg video

Med 2 000 medarbetare i Norden är smidigt samarbete en framgångsfaktor för teknikkonsultföretaget Rejlers. Office365 ger ökad delaktighet och säkerhet enligt GDPR, menar Mats Rehnqvist, CIO på Rejlers.

Scania i ledning med O365

5 jun 2018 digit

scaniabil-pa-vag.jpg scaniabil-pa-vag.jpg scaniabil-pa-vag.jpg video

Med koncernens största erfarenhet av O365 och Windows 10 är Scania en ledstjärna inom Volkswagen. Nu jobbar företaget för att med goda exempel förändra arbetssättet bland drygt 30 000 medarbetare.

Billigare lån med blockkedjor

13 jun 2018 digit

gullig-grand-i-visby.jpg gullig-grand-i-visby.jpg gullig-grand-i-visby.jpg

En blockkedjelösning för fastighetstransaktioner kan spara minst fem miljarder per år åt svenska bostadsköpare, bostadssäljare och bolånekunder.