– Vi har väldigt basal teknik för journalsystem med mera från början och ska vi tillämpa e-hälsolösningar handlar det både om effektivare informationshantering, men även smart teknik längre ut i verksamhetens processer.
– Utmaningen blir då att hitta saker som ger effekt, samtidigt som vi bygger upp infrastruktur som inte finns idag. Mobila enheter med rätt system i, till exempel, som alla kan hantera utan att det ska ta för lång tid att lära sig.
Utöver mobila enheter digitaliserar ni även er läkemedelshantering?
– Ja, det gör vi. Det är en kombination mellan teknik och en stor genomgång av hur vi jobbar; vilka checklistor och rutiner vi har. Istället för de rutade papprena som täcker en månad i taget, och som man fyller i efter varje gång man lämnat ut ett läkemedel och sedan arkiverar, använder vi plattor och smarta telefoner där man signerar i realtid.
– Då blir det mycket lättare att följa upp om det är ett läkemedel som inte lämnats ut korrekt eller liknande. Vi har bara hemtjänsten kvar sedan är vi helt färdiga med den här processen.
Är du nöjd med ert samarbete med politikerna i Kungälv?
– Ja, jag är väldigt nöjd, för de kommande åren har vi ett politiskt digitaliseringsmål för verksamheterna. Politikerna vill säkra kvaliteten och effektivisera, vilket i slutändan betyder pengar som kan användas till annat, säger Lars-Olof Lindblad, verksamhetsutvecklare i e-hälsa i Kungälvs kommun.
Är det ett unikt sätt att jobba?
– Man har ofta politiska mål men i Kungälv så är det väldigt tydligt att det handlar om digitalisering, vilket är nödvändigt om vi ska klara välfärden i framtiden.