Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Fibra fixar den smarta staden

Öppna stadsnät ger nya möjligheter för smarta städer. I bland annat Västerås kör nu Fibra en pilot på tekniken Lora. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Fredrik Kron 20 oktober 2017 digit

Vad innebär piloten?

– Det har pratats länge om IoT och smarta städer och nu börjar det komma teknik på marknaden som verkligen kan fungera som en möjliggörare. Det vi vill testa i den här piloten är om stadsnäten kan ha en naturlig roll i uppbyggnaden av den här infrastrukturen. Vi utgår från hypotesen att det finns en roll för oss, säger David Hjälmgården, vice vd på Fibra.

Varför vill ni göra det?

– Vi är ett öppet stadsnät och levererar en stor infrastruktur baserat på fiber idag, där olika tjänsteleverantörer erbjuder olika typer av värdeskapande tjänster för slutkunder och företag. Vi vill prova om det konceptet också är applicerbart på en teknik som Lora, för möjliggörandet av till exempel den smarta staden.

Hur ska det förenkla för företag, organisationer och medborgare?

– Genom att vi som idag är ett slags infrastrukturbolag även utvecklar den här tekniken och bygger ett nät baserat på det här, så tar vi bort en tröskel för dem som vill utveckla olika typer av tjänster att bara använda nätet. Vi kan tillhandahålla infrastrukturen och någon annan kan utveckla tjänsterna för det här. Och det kan skapa värde för invånarna.

– Vi ser det som en öppen plattform där vi vill göra det så enkelt som möjligt för företag och organisationer att utveckla olika typer av tjänster. Men en risk är att alla börjar bygga upp sina egna proprietära stuprörslösningar, där alla sätter upp egna nät för just sin tjänst. Vi tror på det öppna i det här fallet, och det är en av anledningarna att vi valt Lora som är en öppen teknik.

När kommer det här att användas praktiskt?

– Vi utgår från att den här rollen finns för oss och jag tror att om tre år så är det en viktig del i samhällsfunktionen. Sen om det är Lora eller någon annan teknik, det vet jag inte. Det är därför vi provar nu. Men det kommer absolut att användas skarpt om några år.

Rekommenderad läsning

smart hem 960640.jpg video

Modio har koll på IoT-säkerhet

13 okt 2017 säkerhet

Gartner spår att drygt 20 miljarder enheter kommer att vara uppkopplade 2020. Det ställer helt nya krav på säkerhet i smarta hem och arbetsplatser, vilket är företaget Modios kärnverksamhet.

 

sjukhus 4.jpg video

Regionen som jobbar med Teams

14 nov 2017 digit

Region Västmanland använder alltmer av de olika delarna i Office 365. Senaste tillskottet är Teams.  

webbhotell 960640.jpg video

Webbhotellet Loopia storsatsar

27 okt 2017 digit

Nästan hälften av alla svenska företag saknar fortfarande en hemsida. Webbhotellet Loopia i Västerås satsar nu på att bli störst i Norden.
östersunds fk.jpg video

Mer fotboll med digital teknik

9 nov 2017 ledarskap

Inga digitala domare men en ökad upplevelse för fans. Daniel Kindberg, ordförande i Östersunds FK, rekryterar för mer digital teknik på läktarna. 

en tall i förgrunden på den kullen där bilden är tagen med siljan i bakgrunden.jpg

Smartare el i Dalarna

8 mar 2018 digit

Dala Energi är en stor aktör i södra Dalarna inom fibernät, el, och värme. Nu är prio att förbättra kundupplevelsen och att introducera smarta elmätare.

västerås-smart-stad-960640.jpg
Smarta Västerås

I Västerås är tekniken snabbare än lagen

7 maj 2018 digit

Mälarenergis arbete med att göra Västerås till en smart stad har stött på juridiska hinder. Tanken på ett fysiskt kontrollrum är borta, och istället ligger fokuset nu på att bygga ett virtuellt kontrollrum med sensorer i hela staden. En av anledningarna till arbetet är att minska riskerna ifall Sverige blir först med digital riksbanksvaluta. 

oresundsbron.jpg video

3D och sensorer på väg till Danmark

4 jun 2018 digit

3D-teknik, sensorer och liknande upplägg som Stockholms vägtullar skapar nya intjäningsmodeller för Öresundsbron. Och parallellt sker arbetet med att öka integriteten, inte minst med tanke på GDPR, när allt fler bilar blir uppkopplade.

Cisco-IoT-videobild_960x640.jpg video

Ny IoT-teknik från Cisco övervakar pipelines

28 feb 2017 cisco live

Stabila deterministiska nätverk och IoT-baserad lågenergisensorer för bland pipelines och andra vidsträckta industrier var några av de nya tekniska innovationerna Albert Mitchell, marknadsingenjör på Cisco, demonstrerade under Cisco Live.

TelenorConexion_960x640.jpg video

Telenor skapar smarta städer

11 jul 2017 digit

Uppkopplade glasbehållare och parkeringsplatser är bara några av fördelarna i de nya smarta städerna. För att nå fram krävs dock standardisering och öppenhet i plattformarna menar Martin Whitlock, CTO för Telenors IoT-bolag Conexion.