Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Akademiska satsar på digitalt ledarskap

En lång rad digitala tjänster ska förenkla för alla som söker vård i Uppsala. Men för att satsningen ska bli en framgång behöver hela verksamheten arbeta i samma riktning. Under hösten bildas en ny it- och digitaliseringsorganisation i Region Uppsala.

Text Anne Hammarskjöld Foto Region Uppsala, Adobestock 7 augusti 2017 it i vården

AdobeStock_66689823_2.jpg

– Många organisationer är förvånansvärt it-omogna. Det är ett problem på flera sätt, inte minst i beställarsammanhang. Då blir bilden ”den bångstyriga it-avdelningen som bara säger nej” när det i själva verket handlar om att it inte var tillfrågade från början och den valda lösningen fungerar dåligt med befintliga system. Därför är det också viktigt på Akademiska och Region Uppsala att vi som arbetar med it och digitalisering uppfattas som en resurs och det är något vi ser fram emot att jobba vidare med, säger Annie Gozzi, avdelningschef it-infrastruktur på Akademiska sjukhuset i Region Uppsala och med lång erfarenhet som it-ansvarig i olika branscher.

Uppsala län var först i Sverige med att ta fram en egen regional digital agenda. För Region Uppsala innebär det att under de närmaste två åren sjösätta och etablera lösningar inom vården: Läkarbesök via videosamtal, tillgång till den egna journalen också inom psykiatrin, digitala kallelser och tillgång till remisser, förnyade recept och möjligheten att registrera sig vid återbesök är några av de tjänster för patienter som finns på regionen åtgärdslista med tio punkter. Dessutom driver Akademiska den uppskattade cancerpodden på nätet, där läkare, forskare och patienter delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter.

– Med ett mer digitalt arbetssätt får vi resurserna att räcka längre och erbjuder samtidigt kommunens invånare mer flexibel vård på deras villkor. Det finns också en miljöaspekt när vi utvecklar tjänster som innebär färre resor, besök och väntetid för våra patienter

Mycket mer än it

För Annie Gozzi och hennes kollegor handlar den stora utmaningen i nuläget om att förena tekniken med medarbetarnas förväntningar och behov. Det är inte helt enkelt i en organisation som, liksom många andra, än så länge betraktar it som något mycket avlägset från den egna verksamheten och expertisen.

bild annie gozzi_2.jpg

"Chefer på alla nivåer behöver förstå att it och ett digitalt arbetssätt är en fråga för alla oavsett roll i en organisation", säger Annie Gozzi, avdelningschef it-infrastruktur på Akademiska sjukhuset i Region Uppsala.

– Vi har arbetat hårt med att utveckla en it-infrastruktur som stödjer regionens digitala agenda. Nu behöver vi jobba vidare med att utveckla ett synsätt om digitaliseringens möjligheter som omfattar hela organisationen. En utmaning här är att få med oss verksamhetscheferna och visa att ett digitalt arbetssätt är mer än bara it.

Ny ledning

Till hösten kommer en ny it- och digitaliseringschef som ska leda Region Uppsala i riktning mot större delaktighet.

– Chefer på alla nivåer behöver förstå att it och ett digitalt arbetssätt är en fråga för alla oavsett roll i en organisation och inte bara något man skickar vidare till it-samordnare eller it-kontaktpersoner. Vår förhoppning är att med tiden övertyga verksamhetscheferna om att bli mer digitala i sitt arbetssätt som ledare och få upp frågan på beslutsbordet där den hör hemma. För att åstadkomma detta kommer vi bland annat att bjuda in till regelbundna nätverksträffar. Målet är att över tid informera och inspirera hela verksamheten kring digitaliseringens möjligheter och omfattning.

Att sprida kunskap om digitalisering handlar inte enbart om att etablera användarvänliga tjänster och stöd. Säkerhet är en nyckelfråga i en verksamhet som dagligen hanterar känslig patientinformation.

– Vi lever i ett samhälle med mycket hot och risker och där en oanande person kan orsaka stor skada bara genom att klicka på en länk. Ju större kunskap som finns desto större säkerhet. Den biten får ingen glömma bort och jag skulle gärna se att alla anställda i en organisation har grundläggande it- och säkerhetskunskaper och att man även skulle ha med det i introduktionen för nyanställda.

Rekommenderad läsning

Lakemedelsverket_960x640.jpg

Läkemedelsverket digitaliserar inom EU

31 mar 2017 it i vården

Det är en guldålder för digitalisering på den statliga myndigheten Läkemedelsverket. Högst upp på agendan finns ett antal tunga digitaliseringsprojekt som kommer att förenkla för både patienter och personal i Sverige och inom hela EU.

två glas öl.jpg

Nyktrare med virtuell vård

16 apr 2018 it i vården

Akademiska sjukhuset öppnar en e-mottagning ska underlätta för personer med alkoholberoende att söka vård för sina problem.

kvinna-tittar-pa-utsikten.jpg

E-behandling av depression

26 jan 2018 it i vården

Med start i februari kommer patienter vid fyra vårdcentraler i Uppsala län att erbjudas behandling mot depression och sömnsvårigheter via nätet.

röntgen 960640.jpg

Innovationsrace mot cancer

18 jan 2017 it i vården

Akademiska sjukhuset och ett flertal andra aktörer arrangerade för några veckor sedan ett Innovation race där de gemensamt ville förbättra cancervården i Sverige.
 Det kom fram idéer om att med hjälp av AI kunna upptäcka lungcancer tidigare och med 3D-utskrifter samt Hololens förbättra behandlingen vid huvud-hals-cancer, säger Morten Kildal. 

ambulans-under-utryckning.jpg

Effektivare larm med AI

12 feb 2018 it i vården

Ett AI-baserat beslutsstöd ska hjälpa larmcentralen som tar emot 100 000 112-samtal att bedöma varje patients vårdbehov och hur det tas om hand på bästa sätt.

glad-pojke-hos-tandlakaren.jpg

Digital KBT botar tandläkarskräck

14 feb 2018 it i vården

KBT via internet, i kombination med att leka tandläkare hemma, är ett effektivt sätt att bota barns tandläkarskräck. Ett år efter behandling hade hälften av barnen helt blivit av med sin tandvårdsfobi.

snip jardenberg ditz.JPG video

Våga göra fel och ta hjälp av kidsen

27 jan 2017 it i skolan

Catrin Ditz, CIO i Uppsala, och Joakim Jardenberg, nestor inom internet, pratar om vad som krävs av alla som jobbar inom skolan nu och framöver.

sjukhus.jpg

Västerås skapar Stadens kontrollrum

27 feb 2017 digit

Snart kommer stadens viktigaste samhällsfunktioner vara uppkopplade mot varandra. Västerås stad, Mälarenergi och RISE arbetar för att räddningstjänsten, sjukhusen och kommunhusen ska vara sammankopplade för att trygga tillvaron för medborgarna.