Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Akademiska satsar på digitalt ledarskap

En lång rad digitala tjänster ska förenkla för alla som söker vård i Uppsala. Men för att satsningen ska bli en framgång behöver hela verksamheten arbeta i samma riktning. Under hösten bildas en ny it- och digitaliseringsorganisation i Region Uppsala.

Text Anne Hammarskjöld Foto Region Uppsala, Adobestock 7 augusti 2017 it i vården

AdobeStock_66689823_2.jpg

– Många organisationer är förvånansvärt it-omogna. Det är ett problem på flera sätt, inte minst i beställarsammanhang. Då blir bilden ”den bångstyriga it-avdelningen som bara säger nej” när det i själva verket handlar om att it inte var tillfrågade från början och den valda lösningen fungerar dåligt med befintliga system. Därför är det också viktigt på Akademiska och Region Uppsala att vi som arbetar med it och digitalisering uppfattas som en resurs och det är något vi ser fram emot att jobba vidare med, säger Annie Gozzi, avdelningschef it-infrastruktur på Akademiska sjukhuset i Region Uppsala och med lång erfarenhet som it-ansvarig i olika branscher.

Uppsala län var först i Sverige med att ta fram en egen regional digital agenda. För Region Uppsala innebär det att under de närmaste två åren sjösätta och etablera lösningar inom vården: Läkarbesök via videosamtal, tillgång till den egna journalen också inom psykiatrin, digitala kallelser och tillgång till remisser, förnyade recept och möjligheten att registrera sig vid återbesök är några av de tjänster för patienter som finns på regionen åtgärdslista med tio punkter. Dessutom driver Akademiska den uppskattade cancerpodden på nätet, där läkare, forskare och patienter delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter.

– Med ett mer digitalt arbetssätt får vi resurserna att räcka längre och erbjuder samtidigt kommunens invånare mer flexibel vård på deras villkor. Det finns också en miljöaspekt när vi utvecklar tjänster som innebär färre resor, besök och väntetid för våra patienter

Mycket mer än it

För Annie Gozzi och hennes kollegor handlar den stora utmaningen i nuläget om att förena tekniken med medarbetarnas förväntningar och behov. Det är inte helt enkelt i en organisation som, liksom många andra, än så länge betraktar it som något mycket avlägset från den egna verksamheten och expertisen.

bild annie gozzi_2.jpg

"Chefer på alla nivåer behöver förstå att it och ett digitalt arbetssätt är en fråga för alla oavsett roll i en organisation", säger Annie Gozzi, avdelningschef it-infrastruktur på Akademiska sjukhuset i Region Uppsala.

– Vi har arbetat hårt med att utveckla en it-infrastruktur som stödjer regionens digitala agenda. Nu behöver vi jobba vidare med att utveckla ett synsätt om digitaliseringens möjligheter som omfattar hela organisationen. En utmaning här är att få med oss verksamhetscheferna och visa att ett digitalt arbetssätt är mer än bara it.

Ny ledning

Till hösten kommer en ny it- och digitaliseringschef som ska leda Region Uppsala i riktning mot större delaktighet.

– Chefer på alla nivåer behöver förstå att it och ett digitalt arbetssätt är en fråga för alla oavsett roll i en organisation och inte bara något man skickar vidare till it-samordnare eller it-kontaktpersoner. Vår förhoppning är att med tiden övertyga verksamhetscheferna om att bli mer digitala i sitt arbetssätt som ledare och få upp frågan på beslutsbordet där den hör hemma. För att åstadkomma detta kommer vi bland annat att bjuda in till regelbundna nätverksträffar. Målet är att över tid informera och inspirera hela verksamheten kring digitaliseringens möjligheter och omfattning.

Att sprida kunskap om digitalisering handlar inte enbart om att etablera användarvänliga tjänster och stöd. Säkerhet är en nyckelfråga i en verksamhet som dagligen hanterar känslig patientinformation.

– Vi lever i ett samhälle med mycket hot och risker och där en oanande person kan orsaka stor skada bara genom att klicka på en länk. Ju större kunskap som finns desto större säkerhet. Den biten får ingen glömma bort och jag skulle gärna se att alla anställda i en organisation har grundläggande it- och säkerhetskunskaper och att man även skulle ha med det i introduktionen för nyanställda.

Rekommenderad läsning

uninorrWEBB.jpg
video

Mer vård till unga i norr

8 nov 2017 it i vården

Appen Ung i Norr göra det lättare för ungdomar att komma i kontakt med sjukvården. Nu tittar regionen på liknande lösningar för andra vårdverksamheter.

glad-bebis-pa-vitt-tacke.jpg

SUS först i Sverige

11 jul 2018 it i vården

Det blir Skånes universitetssjukhus, SUS, som blir först ut att implementera SDV, Skånes Digitala Vårdinformationssystem. Införandetidplanen löper på 60 månader och omfattar utbildning av 28 000 vårdanställda och anpassning av över 80 000 medicinsktekniska produkter.

stadgrejor-i-starka-farger.jpg
video

Region Gävleborg väljer plattor

28 nov 2018 it i vården

Med sex sjukhus och nästan 290 000 invånare har Region Gävleborg mycket att vinna på smarta lösningar som sparar tid och andra resurser. Nu utvärderas flera projekt med fokus på service och trygghet för patienter och personal.

gravidmage-med-hund-gor-yoga.jpg

E-journal för blivande mammor

19 jun 2018 it i vården

Hittills i år har 190 000 stockholmare loggat in för att läsa sin egen patientjournal, och nu görs över 20 000 inloggningar per dag på 1177 Vårdguidens e-tjänster bara i Stockholms län. Nu kan också länets gravida läsa sin digitala journal.

iot-rullstol-gavle-sjukhus-960640.jpg

Så IoT-kopplar Gävle sjukhus

23 aug 2018 digit

För att spara in tid och pengar och göra arbetet smidigare för personalen så satsar Gävle sjukhus på smarta rullstolar. Och innovationsarbetet fortsätter. Framöver kan även sängar, soptunnor och infusionspumpar bli uppkopplade. 

vr-nacksmarta-960640.jpg

VR mot nacksmärta

6 nov 2018 it i vården

Region Norrbotten använder sig av virtual reality som ny behandlingsmetod för patienter med långvarig nacksmärta. Med hjälp av tekniken hoppas regionen att patienterna ska känna sig mer motiverade och utföra rörelserna optimalt.

ambulans-under-utryckning.jpg

Effektivare larm med AI

12 feb 2018 it i vården

Ett AI-baserat beslutsstöd ska hjälpa larmcentralen som tar emot 100 000 112-samtal att bedöma varje patients vårdbehov och hur det tas om hand på bästa sätt.

kvinna-tittar-pa-utsikten.jpg

E-behandling av depression

26 jan 2018 it i vården

Med start i februari kommer patienter vid fyra vårdcentraler i Uppsala län att erbjudas behandling mot depression och sömnsvårigheter via nätet.

AdobeStock_167675537_2.jpg

Östersund störst på gps-larm

7 nov 2017 it i vården

Östersund såg tidigt möjligheterna med välfärdsteknik för trygg och jämlik vård hemma. I dag är gps-larm, Iot och ett mobilt arbetssätt för personalen en del av vardagen. En framsynt organisation och långsiktiga samarbeten har banat vägen till framgång.