Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Stockholms stad satsar på ökad demokrati och ekologi

Ann Hellenius, Stockholms stads CIO, vill göra Stockholm till världens smartaste stad – och det bland annat genom att tänka hållbart inom fyra olika parametrar.
 Den bästa digitaliseringen är den som inte syns utan som i tystnad förenklar våra liv och förbättrar vår livskvalitet, säger hon. 

Text Fredrik Adolfsson 30 november 2016 Digitala Strategier

hellenius 2 DS.jpg

Ann Hellenius under sitt föredrag på Digitala Strategier.

Under Digitala Strategier höll Stockholms stads prisbelönta CIO, Ann Hellenius, ett föredrag om hur staden jobbar digitalt samt hennes och huvudstadens utmaningar de kommande åren. Hennes vision är att få Stockholm till att bli världens smartaste stad och då utifrån perspektivet hur vi i Sverige definierar en smart stad – vilket här innebär samma sak som hållbar, menar Ann Hellenius.

 En smart stad ska vara ekologiskt, ekonomiskt, demokratiskt och socialt hållbar. Här ser vi en stor möjlighet att driva digitalisering inom alla dessa områden för att skapa utveckling i staden, just nu pågår ungefär 200 digitaliseringsprojekt i Stockholm.

Kring ekologisk hållbarhet arbetar just nu Stockholms stad bland annat med smart teknik i soptunnorna vid Norrmalm. Genom solenergi packas tunnorna mer effektivt och sensorer meddelar när tunnorna är fulla.

 Det har minskat behovet av soptömningar med 70 procent och det har aldrig varit så lite klagomål i parkerna kring där vi införde de smarta soptunnorna. Vi har även börjat testa belysning som tänds när man går, åker eller cyklar förbi och sedan släcks när man passerat.

Ett exempel kring demokratisk hållbarhet handlade om de runt 12 000 nya bostäderna som byggs vid norra Djurgårdsstaden. Där sker det med hjälp av digitala verktyg en medborgardialog kring alltifrån smart belysning till bilpooler. En smart stad skapas inte för sina medborgare, utan med dem, menar Ann Hellenius. 

Förut var det vara välutbildade arkitekter som kom till tals. Nu kan alla göra det.

Ann Hellenius , CIO, Stockholms stad

 Förut var det bara välutbildade arkitekter som kom till tals, men via medborgardialogerna kommer vi nu i kontakt med ”vanliga” stockholmare. Vi har också en tyck till-app som fick in 56 000 ärenden förra året, där man kan meddela om något är fel, exempelvis om någon målat graffiti på en vägg så lovar vi att åtgärda det inom 24 timmar.

När det gäller social hållbarhet använde Ann Hellenius ett lite mer småskaligt exempel, nämligen Bandhagshemmet där medborgare med beroendeproblematik och funktionshinder får bo. Hemmet har med smart teknik rustats upp för att försöka öka livskvaliteten hos de boende, men också andra individanpassade lösningar har börjat användas.

 Då dessa personer har cirka 200 möten om året med olika instanser i samhället så kan det ibland vara lätt att glömma vad som sägs. Därför fick en man en penna som gjorde att han kunde spela in de möten han var på, vilket för honom betydde allt - han fick kontroll. Jag tycker det är ett fint exempel på digitalisering på ett nytt sätt.

Framtid

Dessa lösningar var bara ett axplock av ett ständigt pågående arbete för Ann Hellenius och Stockholms stad. Hon var på det klara med att om staden ska bli världens smartaste finns det mycket jobb kvar att göra och utmaningarna kommer inte bli färre framöver, men någon riktig prognos om vad hon tror kommer se annorlunda ut i framtiden, ville hon inte komma med.

 Man ska vara försiktig med prognoser tycker jag, men det är intressant att se prognoserna som faktiskt görs. Utvecklingschefen på Google säger att man för tusen dollar 2023 kan köpa en dator med samma prestanda som en hjärna, 2029 en dator med samma prestanda som tusen hjärnor, och 2040 en dator med miljoner gånger mer prestanda än alla mänskliga hjärnor.

 Det är en aning hisnande och man får nog vänja sig vid att tekniken vi använder nu kommer att vara obsolet om en inte så lång framtid, vilket också är något vi behöver tänka på när vi jobbar med de stora upphandlingarna som vi gör.

Andra städer är jätteduktiga på att hitta skalbara lösningar. Vi är också bra, men vi behöver bli ännu bättre.

Ann Hellenius , CIO, Stockholms stad

Som summering nämnde Ann Hellenius några områden som hon såg som nyckelfaktorer för Stockholms stad att lyckas i framtiden, och dessa är öppen data och gemensamma standarder.

 I vår nya strategi som kommer beslutas fram i kommunfullmäktige i början av 2017 så är en viktig beståndsdel öppen data. De datamängder vi kommer samla på oss framöver kommer vara helt avgörande för hur vi jobbar och skapar innovationskraft framåt i vårt samhälle.

 Vi kommer också driva för ett arbete med gemensamma standarder. Nu är det olika typer av standarder mellan kommun, landsting och de statliga organisationerna. Vi behöver hitta sätt där vi från stadens perspektiv är tydliga och driver en utveckling där vi tar ansvar och driver på gemensamma standarder. Vi behöver hitta skalbara lösningar vilket är viktigt både kopplat till teknik och arbetssätt, det finns andra städer som är riktigt duktiga på detta och vi är också bra, men vi behöver bli ännu bättre.

Rekommenderad läsning

Annn_960x640.jpg

Hon gör Stockholm till världens smartaste stad

22 sep 2016 ledarskap

För Ann Hellenius och hennes medarbetare är målet med Stockholms stads digitaliseringsprocess klart: högsta möjliga livskvalitet åt alla medborgare och bästa företagsklimat

Jensen_Video_960x640.jpg video

MTG - från analog tonåring till digital mognad

23 nov 2016 digitala strategier

Sedan MTG startade med sina analoga sändningar 1987 har mycket förändrats. Trots att det linjära tv-tittandet minskar ökar man tack vare digitaliseringen ändå omsättningen. Vd:n för MTG Sverige, Anders Jensen, berättar om företagets digitaliseringsresa till modernt mediehus.

Sofia_960x640.jpg

”Artificiell intelligens kommer att påverka oss mest”

27 nov 2016 digitala strategier

Glöm skräckscenarier där maskine,rna ägnar sin nyvunna intelligens åt att förgöra oss. Problemet är inte artificiell intelligens utan i så fall människorna som står bakom den, menar Sofia Svanteson grundare av Oceans observations, under Digitala strategier.

damberg snip.JPG video

Damberg om digitalisering

25 nov 2016 digit

Ledande bolag inom digitalisering behöver ta ett större ansvar att ställa krav och dela med sig av kunskap och erfarenheter. Alltför många små och medelstora företag har kommit på efterkälken och behöver stöd för att hänga med på digitaliseringståget. Det säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

Sofia Svanteson.jpg

"Sveriges tillväxttakt sämst i Europa"

10 jun 2016 ledarskap

Sofia Svanteson från Ocean Observations tycker till om Sveriges digitala utveckling. 
 Vår utvecklingstakt är i stort sett noll och våra journalsystem inom vården är förlegade och oanvändarvänliga. Vi måste befria välfärdsdatan, säger hon.

AdobeStock 960640 skog.jpg

3D-printade trähus ger hållbart byggande

16 aug 2016 ledarskap

På Sliperiet vid Umeå universitet pågår många forsknings- och innovationsprojekt inom olika områden. Ett projekt är +Project där de bland annat arbetar med att ta fram de bästa cellulosabaserade materialen för 3D-print.

Sara Mazur 960640.jpg

"Med 5G finns inget utrymme för felmarginal"

9 sep 2016 ledarskap

Sara Mazur är forskningschef på telekomjätten Ericsson där det viktigaste är att hela tiden kunna se in i framtiden. Just nu jobbar hon på att göra Ericsson till det bäst förberedda företaget inför det reella 5G-inträdet. 
– Man måste hela tiden växelverka med andra och försöka förstå omvärlden, säger hon.

per olofsson mittmedia960640.jpg

Utmaningarnas tid för Mittmedia

29 nov 2016 ledarskap

Mediakoncernen Mittmedia står inför en stor digital utmaning när det gäller att få till nya affärsmodeller som skapar långsiktiga förutsättningar till fortsatt utveckling av koncernen.
– Vi har två år på oss att hitta intäkter i de digitala annonsaffärerna, säger Per Olofsson, it-chef på Mittmedia.

barne3WEBB.png video

Allt börjar i ledningsgruppen

24 nov 2017 ledarskap

Synlighet och tillgänglighet är viktiga ledaregenskaper i en snabbrörlig och digitaliserad värld. Det menar Hélène Barnekow som driver Telia mot en innovativ struktrur.