Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Stockholms stad satsar på ökad demokrati och ekologi

Ann Hellenius, Stockholms stads CIO, vill göra Stockholm till världens smartaste stad – och det bland annat genom att tänka hållbart inom fyra olika parametrar.
 Den bästa digitaliseringen är den som inte syns utan som i tystnad förenklar våra liv och förbättrar vår livskvalitet, säger hon. 

Text Fredrik Adolfsson 30 november 2016 Digitala Strategier

hellenius 2 DS.jpg

Ann Hellenius under sitt föredrag på Digitala Strategier.

Under Digitala Strategier höll Stockholms stads prisbelönta CIO, Ann Hellenius, ett föredrag om hur staden jobbar digitalt samt hennes och huvudstadens utmaningar de kommande åren. Hennes vision är att få Stockholm till att bli världens smartaste stad och då utifrån perspektivet hur vi i Sverige definierar en smart stad – vilket här innebär samma sak som hållbar, menar Ann Hellenius.

 En smart stad ska vara ekologiskt, ekonomiskt, demokratiskt och socialt hållbar. Här ser vi en stor möjlighet att driva digitalisering inom alla dessa områden för att skapa utveckling i staden, just nu pågår ungefär 200 digitaliseringsprojekt i Stockholm.

Kring ekologisk hållbarhet arbetar just nu Stockholms stad bland annat med smart teknik i soptunnorna vid Norrmalm. Genom solenergi packas tunnorna mer effektivt och sensorer meddelar när tunnorna är fulla.

 Det har minskat behovet av soptömningar med 70 procent och det har aldrig varit så lite klagomål i parkerna kring där vi införde de smarta soptunnorna. Vi har även börjat testa belysning som tänds när man går, åker eller cyklar förbi och sedan släcks när man passerat.

Ett exempel kring demokratisk hållbarhet handlade om de runt 12 000 nya bostäderna som byggs vid norra Djurgårdsstaden. Där sker det med hjälp av digitala verktyg en medborgardialog kring alltifrån smart belysning till bilpooler. En smart stad skapas inte för sina medborgare, utan med dem, menar Ann Hellenius. 

Förut var det vara välutbildade arkitekter som kom till tals. Nu kan alla göra det.

Ann Hellenius , CIO, Stockholms stad

 Förut var det bara välutbildade arkitekter som kom till tals, men via medborgardialogerna kommer vi nu i kontakt med ”vanliga” stockholmare. Vi har också en tyck till-app som fick in 56 000 ärenden förra året, där man kan meddela om något är fel, exempelvis om någon målat graffiti på en vägg så lovar vi att åtgärda det inom 24 timmar.

När det gäller social hållbarhet använde Ann Hellenius ett lite mer småskaligt exempel, nämligen Bandhagshemmet där medborgare med beroendeproblematik och funktionshinder får bo. Hemmet har med smart teknik rustats upp för att försöka öka livskvaliteten hos de boende, men också andra individanpassade lösningar har börjat användas.

 Då dessa personer har cirka 200 möten om året med olika instanser i samhället så kan det ibland vara lätt att glömma vad som sägs. Därför fick en man en penna som gjorde att han kunde spela in de möten han var på, vilket för honom betydde allt - han fick kontroll. Jag tycker det är ett fint exempel på digitalisering på ett nytt sätt.

Framtid

Dessa lösningar var bara ett axplock av ett ständigt pågående arbete för Ann Hellenius och Stockholms stad. Hon var på det klara med att om staden ska bli världens smartaste finns det mycket jobb kvar att göra och utmaningarna kommer inte bli färre framöver, men någon riktig prognos om vad hon tror kommer se annorlunda ut i framtiden, ville hon inte komma med.

 Man ska vara försiktig med prognoser tycker jag, men det är intressant att se prognoserna som faktiskt görs. Utvecklingschefen på Google säger att man för tusen dollar 2023 kan köpa en dator med samma prestanda som en hjärna, 2029 en dator med samma prestanda som tusen hjärnor, och 2040 en dator med miljoner gånger mer prestanda än alla mänskliga hjärnor.

 Det är en aning hisnande och man får nog vänja sig vid att tekniken vi använder nu kommer att vara obsolet om en inte så lång framtid, vilket också är något vi behöver tänka på när vi jobbar med de stora upphandlingarna som vi gör.

Andra städer är jätteduktiga på att hitta skalbara lösningar. Vi är också bra, men vi behöver bli ännu bättre.

Ann Hellenius , CIO, Stockholms stad

Som summering nämnde Ann Hellenius några områden som hon såg som nyckelfaktorer för Stockholms stad att lyckas i framtiden, och dessa är öppen data och gemensamma standarder.

 I vår nya strategi som kommer beslutas fram i kommunfullmäktige i början av 2017 så är en viktig beståndsdel öppen data. De datamängder vi kommer samla på oss framöver kommer vara helt avgörande för hur vi jobbar och skapar innovationskraft framåt i vårt samhälle.

 Vi kommer också driva för ett arbete med gemensamma standarder. Nu är det olika typer av standarder mellan kommun, landsting och de statliga organisationerna. Vi behöver hitta sätt där vi från stadens perspektiv är tydliga och driver en utveckling där vi tar ansvar och driver på gemensamma standarder. Vi behöver hitta skalbara lösningar vilket är viktigt både kopplat till teknik och arbetssätt, det finns andra städer som är riktigt duktiga på detta och vi är också bra, men vi behöver bli ännu bättre.

Rekommenderad läsning

Annn_960x640.jpg

Hon gör Stockholm till världens smartaste stad

22 sep 2016 ledarskap

För Ann Hellenius och hennes medarbetare är målet med Stockholms stads digitaliseringsprocess klart: högsta möjliga livskvalitet åt alla medborgare och bästa företagsklimat

Sallbring 960640.jpg

Nu ska branschen bli hållbar - på riktigt

6 jul 2017 ledarskap

Under årets politikervecka i Almedalen inleds Atea Sustainability Focus. Det nya initiativet går ut på att lyssna på inköpsorganisationer och öka hållbarheten inom alla led inom it-branschen. 
 De gäster vi samlar här under två dagar har mer beslutsmandat och kraft i hållbarhetsfrågor än vad regeringen kan utföra under ett år, säger Magnus Sallbring, kultur- och marknadsdirektör, Atea. 

PhilBloomer_960x640.jpg
video

"It-företag, granska leverantörerna hårdare"

6 jul 2017 ledarskap

Det räcker inte med att ansluta sig till en organisation utan företag måste gräva djupare sina leverantörskedjor för att upptäcka brott mot mänskliga rättigheter och andra missförhållanden. Det säger Phil Bloomer, chef, Business and human rights research centre.

TrisaThompson960x640.jpg
video

Havsplast och hotlines gör Dell EMC mer hållbart

7 jul 2017 ledarskap

Dell EMC återanvänder plast som förorenar haven för att tillverka nya förpackningar och kunder välkomnas att besöka fabriker i Asien för att själva se villkoren. Trisa Thompson, global hållbarhetschef Dell EMC ser inget slut på arbetet.

Kongo_960x640.jpg
video

Transparens ett måste för hållbarhet

7 jul 2017 ledarskap

Hållbarhetsinitiativ som jobbar över branschgränser är nödvändiga för att få effekt, inte minst för att nå utanför Europas gränser. Sören Enholm, TCO development och Theo Jaekel, människorättsjurist, Vinge advokatbyrå kämpar för mänskliga rättigheter i hela leverantörskedjan.

2030-sekretariatet_960x640.jpg

Jobba hemma för fossilfri industri

10 jul 2017 ledarskap

Färre transporter av både människor och gods kan få it-branschen att gå i bräschen för minskade koldioxidutsläpp. Det menar Jakob Lagercrantz, grundare till initiativet 2030-sekretariatet, vars mål är att Sverige ska ha en fossilbränsleoberoende fordonsflotta.

isabella lövin.jpg

Lövin: Regeringen ska stödja miljöinnovatörer

2 maj 2017 ledarskap

Energimyndigheten har startat upp en ny cleantech-hubb i Kalifornien för att bland annat förbereda svenska företag för den globala marknaden. Vice statsminister Isabella Lövin var på plats för att inviga hubben som är den första av tre, näst ut är London och Shanghai.

ÅSA-Z-foto-skarpt.jpg

"Offentlig sektor har hamnat efter"

8 sep 2017 ledarskap

Regeringens Digitaliseringsråd och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) arbetar med att få till ett Sverige i digital framkant. Åsa Zetterberg är centralt involverad i båda sammanhangen och hon har tankar om vad som krävs för en lyckad digitalisering, både på nationell och kommunal nivå.  

DeborahAlmedalen_960x640.jpg
video

Så driver upphandling hållbarhet

11 jul 2017 ledarskap

Sverige var en av pionjärerna när det gäller kontraktsbunden hållbarhet menar Deborah Albers, vp operations för hållbarhetsorganisationen EICC. Hon och Peter Nohrstedt, SKL Komentus, pratar om hållbarhet inom offentlig sektor och hur man ska få alla att hålla en högre standard.