Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Service utan avbrott

MG_Rex_160322_5646.jpg

Felicia Roxin viker servetter i Brasserie Rex som serverar mat med franska influenser och en norrländsk twist.

I Rådhuset, mitt i Umeå, sjuder det av aktivitet i konferensrum, restauranger och festsalar. Krögarparet Mia och Anders Karlsson lägger sin energi på gästerna, maten och servicen. De behövde en it-lösning som fungerar utan deras inblandning.

Den som står längst upp i Rådhuset ser Umeälven i söder, järnvägen i norr, det välkända promenadstråket Västra Esplanaden i väster och Östra Kyrkogatan i öster. Konferensrummens namn minner om de aktiviteter och auktoriteter som huserat här under 1800 och 1900-tal; Borgmästarens rum, Telegrafen, Stadsfiskalen och skattmasens Drätselkammare.

För mig ska it fungera utan min inblandning och så tror jag många i servicebranschen känner.

ANDERS KARLSSON , ägare av Rex konferens och restauranger

Sedan tjugo år är det Mia och Anders Karlsson och deras 45 medarbetare som ser till att Rådhuset behåller sin dragningskraft.

– Jag brinner för värdskapet, mötet med gästerna och är genuint intresserad av mat, vin och öl. Vår restaurang Rex Brasserie listades nyligen i restaurangguiden White Guide för bästa ölupplevelse och jag har precis utbildat mig till sommelier, säger Anders Karlsson som tillsammans med sin fru Mia äger och driver Rex.

It vital del av kundupplevelsen

En lika viktig del av servicen är it. Konferensgästerna förväntar sig att den trådlösa uppkopplingen i Rådhuset ska vara snabb, stabil och säker.
– De senaste två åren har vi utökat vår verksamhet med fler konferensrum, ytterligare en pub och ett café, men vi hann inte bygga ut it-miljön i samma takt. Vi insåg att vi behövde rycka upp oss när vi fick tipsa gästerna att gå till vissa rum och våningsplan för att få en snabbare uppkoppling.

Anders Karlsson samarbetar sedan flera år med Atea och ringde sin kontaktperson för att få råd och stöd. Samtalet mynnade ut i ett test av den trådlösa lösningen Cisco Meraki och tjänsten molnbaserat nätverk. Testet föll väl ut och några veckor senare monterades åtta trådlösa accesspunkter på väl utvalda platser i Rådhuset, två på varje våningsplan.

Cisco Meraki hos Rex

Följande delar används:

  • Trådlösa accesspunkter för inom- och utomhusbruk ger upp till 900 megabyte per sekund.
  • Integrerad trådlös säkerhet och gäståtkomst.
  • Molnbaserad hantering som passar konferensrum, restauranger, hotell och gallerior.
  • Nätverkshantering, säkerhet och programkontroll sköts centralt från molnet.

– För mig ska it fungera utan min inbladning och så tror jag många i servicebranschen känner. Därför känns det tryggt med en partner som jag kan ringa och fråga om råd, säger Anders Karlsson och kommer på att det numera är han som blir uppringd.

– Eftersom Atea sköter all drift, säkerhet och uppgraderingar av vår it-lösning är det numera de som ringer eller mejlar mig om något inte är som det ska.
När Ateas specialister undersökte förutsättningarna i Rådhuslokalerna trodde de först att de massiva tegelväggarna skulle försvaga signalerna i nätverket. Men den största utmaningen visade sig när det var dags för skarp drift och kortläsarna i restaurangen inte längre fungerade.

– Vi upplevde några svettiga timmar innan Atea upptäckte att en uppgradering av programvaran i kortläsarna skulle lösa problemet. När det var gjort fungerade allt som det skulle, berättar Anders Karlsson.

MG_Rex_160322_5491.jpg

Krögarparet Mia och Anders Karlsson kopplar av med en kopp kaffe på kafé Juliette.
– Inte ens när vi är lediga kan vi låta bli att klura på hur vi kan förbättra verksamheten. Nyligen introducerade vi exempelvis rawfood-fika här på Juliette, säger Anders Karlsson.

En krögarentreprenörs vardag handlar till stor del om att fundera på vad som kan göra gästerna ännu nöjdare – förnya vinlistan, sälja ekologiska rawfood-snacks eller erbjuda gästerna på café och restaurang ett snabbt trådlöst nät. För att utveckla verksamheten ytterligare har Mia och Anders Karlsson glädje av att veta hur länge deras gäster stannar på fiket, i restaurangen eller på nattklubben och vilken service de värderar högst.

– Vårt nästa steg blir att erbjuda gästerna på café och restauranger att logga in på vårt trådlösa nät via Facebook. Då kan vi föra en dialog med dem och publicera erbjudanden, säger Anders Karlsson, innan han ursäktar sig och skyndar mot receptionen. På torget flanerar fredagsglada Umeåbor och turister samtidigt som femtio nya konferensgäster lastar ur sin packning ur taxibilar och börjar bära väskorna mot Rådhuset.

23 maj 2016 Uppdaterad 27 augusti 2019 Reporter Ulrika Nybäck digit Foto Malin Grönborg

”Många frågor löser vi på distans”

De tjocka tegelväggarna och ölkällaren utgjorde inget hinder för en trådlös it-miljö för Rex verksamhet i rådhuset. Utmaningen dök upp när systemet skulle kommunicera med kortläsaren, berättar Lars Johansson, teknikkonsult på Atea.

Vilka är fördelarna med en molnbaserad lösning?

– Den passar utmärkt för kunder som inte vill lägga tid på support och drift av it. Till en fast månadskostnad sköter Atea planering, installationer, drift och utveckling av it-miljön. Kunden behöver inte investera i hårdvara eller licenser.

Hur sköter ni säkerhet och drift på distans?

– Ateas it-support får ett larm om exempelvis en accesspunkt skulle gå ned eller om någon obehörig försöker ta sig in i nätverket. När något händer löser vi frågan på distans eller på plats hos kunden.

Vilka utmaningar stötte ni på längs vägen?

– När vi skulle testa nätverket i den största restaurangen fungerade inte längre kortläsarna som används vid betalning. Efter en felsökning upptäckte vi att det företag som sålt kortläsarna behövde uppdatera till en nyare programvara. När det var gjort fungerade allt igen.

Varför valde ni att bygga nätverket med Cisco Meraki?

– Det ger ett driftsäkert nätverk med hög kapacitet som ger kunden möjlighet att se statistik över hur många som använder nätverket, hur länge de är inloggade och vilka tjänster de använder. Informationen gör att vi kan anpassa och förstärka nätverket när det behövs.

Vilka utvecklingsmöjligheter finns?

– Ägarna av Rex planerar att erbjuda restauranggästerna ett kostnadsfritt trådlöst nätverk när de loggar in via Facebook. De planerar också att uppgradera sin befintliga brandvägg till Cisco Meraki MX med 4G internet backup, för att ytterligare förstärka säkerheten och öka stabiliteten i driften.

Rekommenderad läsning

Ett Öga Med Ljusblå Färg Som Strålas Utifrån Det På Sidorna
ett samarbete med cisco

Säkra nyheter från Cisco Live

31 mar 2021 säkerhet

Lösenordsfria inlogg, supersnabb datahantering och bättre och säkrare koll på trafiken. Cisco presenterar en mängd nyheter under Cisco Live 2021.

Kapitolium

Nya appar efter attacken

18 jan 2021 digit

Efter attacken på Kapitolium i USA har de stora sociala medie-plattformarna tröttnat på hetsiga inlägg från Donald Trump och hans anhängare. Men det finns andra plattformar som välkomnar dessa.

Besättning På Slu Svea Ute Till Sjöss
video

Ett år med Svea

14 okt 2020 digit

Svea är Sveriges modernaste forskningsfartyg och har hitintills gjort drygt 200 expeditioner. All it på fartyget är robust och ska tåla hård sjö, vatten och tuffa tag. 

En Knut På Ett Klätterställningsrep

Säkert nät med Cisco

7 okt 2020 säkerhet

Organisationer som inte har koll på sitt nätverk löper större risk att drabbas av cyberattacker. Nu presenterar Cisco flera lösningar som underlättar för att strukturerar och lagra information. 

Ett Leksaksplan I En Uppochnedvänd Glasskål Mot Turkos Bakgrund

Resfritt med Cisconät

24 sep 2020 digit

Resfria möten kräver säkra nätverk. Cisco satsar nu 10 miljarder dollar för att synliggöra hur nätverksdatan beter sig, vilket är ett viktigt steg för att öka antalet resfria möten. Det är några av punkterna från Cisco Connect Sverige.

Kollage Olikapersoner

Pass på distans

15 jun 2020 digit

Identifiera dig digitalt och på avstånd. Nets Passport Reader tar med en app bort gapet mellan fysiska ID-handlingar och digital identifiering.

Uppsalahem Katt

MS hos Uppsalahem

11 maj 2020 digit

När Uppsalahem går in i Office 365-plattformen är prio att fokusera på behov och att involvera ledningen. Allt för att öka tryggheten och säkra att Microsoft-produkterna verkligen används.

två coronavirus, en röd till vänster och en blå till höger.jpg

Stopp för fake news

18 mar 2020 säkerhet

Facebook, Google, Linkedin, Microsoft, Twitter Youtube och Reddit. Alla de stora plattformarna går samman för att motverka att falsk information om coronaviruset sprids via dem.

en öppen laptop på ett rosa skrivbord med rosa vägg och lite tillbehör.jpg

Gratis digital skola

13 mar 2020 digit

Coronavirusets utbredning gör att många skolor kan komma att börja förbereda för distansundervisning. För att underlätta det arbetet gör Gleerups och Skolon sina verktyg gratis att använda.