Se upp för nytt ransomware

virus.jpg

Just nu huserar en våg av ransomware. Allt fler luras av ett falskt mail från Telia som i själva verket är ett virus. Så här skyddar du dig. 

Gustav Rydmark

Rydmark rekommenderar bland annat backups och utbildning.

Den senaste tiden har många blivit utsatta för ett ransomware som ser ut att vara ett mail från Telia. Tidigare under året har liknande händelser inträffat då avsändaren utgett sig för att bland annat vara Postnord.
 Det är just nu en våg av ransomware. De krypterar alla filer som ransomware brukar göra och sedan får du betala en lösensumma för att komma åt din information igen. Det är faktiskt vanligt att företag betalar tillbaka, när de är krypterade är det annars snudd på omöjligt att få tillbaka om inte ordentliga backups är på plats, säger Gustav Rydmark.

För att minimera skadan ska man alltid ha en backup, menar Rydmark. Det är vanligt att företag använder sig av det men synnerligen ovanligt hos privatpersoner.
 Företag är i allmänhet mer noggranna då de ofta har väldigt mycket kritisk information. Speciellt viktigt är det om malwaret kommer åt diverse nätverkskataloger och dylikt, då kan de ta rejäla lösensummor. Privatpersoner har sällan möjlighet att betala så mycket för sina filer.

Skulle något liknande hända på ditt företag så rekommenderar Gustav Rydmark att dra ur nätverkssladden.
 På så sätt sprids det inte lika lätt till nätverkskataloger. Den kan gå via nätverket och krypterar alla filer den hittar. Stäng också av din egen dator direkt. De som försöker komma åt din information utvecklar sitt ransomware hela tiden men det är fortfarande så att en stor del går att stoppa. Men man kan aldrig vara helt säker.

31 maj 2016 Uppdaterad 2 juni 2016 Reporter Fredrik Adolfsson säkerhet Foto Atea

Tips för att undvika att bli utsatt.

  1. Ransomware kan komma från vad som helst, men det är ofta från något attachment i ett mail. Det billigaste sättet är att utbilda din personal och på så sätt öka medvetenheten.
  2. Se över mailskyddet. Använd en säkerhetslösning som tvättar mailen innan det kommer in attachments, exempelvis via Sandboxing. Det skyddar givetvis inte mot till exempel USB-stickor men mail är det vanligaste sättet. 
  3. Använd bra backups. Om det sprider sig kan man återställa backups på all information. Det finns varianter som är specialdesignade för att gå runt grejerna så helt säker är man inte. Men är man noggrann och använder flera olika säkerhetslösningar är man betydligt bättre rustad.

Rekommenderad läsning

Stäng