Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Paradigmskifte i brott

Ola Wittenby, affärsenhetschef på IBM Security, föreläste på Atea Bootcamp om dagens och dåtidens säkerhetshot, om hur de kriminella nätverkens arbetssätt har förändrats nu mot då, och hur ditt företag kan göra sitt bästa för att försvara sig.

 

Text Fredrik Adolfsson 26 maj 2016 säkerhet

ola wittenby.JPG

Inom hälsosektorn har det skett en markant ökning i antal brott.

Det har skett ett paradigmskifte i brott, menar Ola Wittenby. I och med att tillgången på pengar har flyttats från människan till tågen, sedan mot telefonen och nu mot internet - så ändras också de kriminellas verksamheter. Istället för att råna transporter så är de tungt kriminella nu på internet. Och det är mycket lättare att begå brott i den digitala världen än i den fysiska.
 Det är också svårare att bli upptäckt och det vanligaste är att man blir utsatt av någon man har förtroende för.

2015 skedde 60 procent av intrången av någon från insidan, 2014 var samma siffra 55 procent. Och brotten ökar, IBM hittade 64 procent fler säkerhetsincidenter under 2015 jämfört med året innan. Det genomsnittliga företaget utsattes under 2015 för 178 större incidenter jämfört med 109 incidenter år 2014. Däremot har det totala antalet händelser minskat drastiskt från 2014 då siffran var uppe på 81 miljoner, vilket har sänkts till 52 miljoner. Också antalet attacker har minskat dramatiskt, från 12 000 attacker till 1 100.
 Jag tror det beror på att vi alla allmänt har blivit bättre på att skydda oss. Sedan är det också säkert ett stort mörkertal på antal incidenter på grund av att företagen ännu inte vet om dem.

Det är inte bara hur brotten går till som ändras, utan också bland vilka de riktas mot har det skett ett skifte de senaste åren. Den mest dramatiska ökningen har skett inom hälsosektorn som inte ens var på topp fem bland mest utsatta branscher 2014. Förra året hamnade den på första plats.
 Där får man tillgång till mycket personlig information så som personnummer, mailadresser, medicinsk information och dylikt. Sådant har ett högt värde i den kriminella världen.

Ola Wittenbys fyra tips till ett bättre försvar.

  1. För att stoppa komplexa hot så ska man använda analys och insikter för smartare och mer integrerat försvar.
  2. För att skydda kritiska tillgångar kan man nyttja situationsbaserade kontroller. Då kan man undvika otillåten access och dataförlust.
  3. Skydda mobilt och i molnet. Nyttja it-transformationen för att bygga ett nytt och starkare förhållningssätt till säkerhet.
  4. Optimera dina säkerhetsprogram genom att använda experter till att modernisera säkerhet, reducera komplexitet och sänka kostnaderna.

Läs mer om ämnet:

Rekommenderad läsning

strömme.JPG

Maria Strømme om nanoteknik

2 maj 2016 ledarskap

Professor i nanoteknologi, Maria Strømme, pratar om hur nanotekniken kommer att påverka framtidens samhälle.

digital signage sofia bjureblad

Hur skapar man nytta av Digital Signage?

25 maj 2016 digit

Sofia Larsson och Magnus Bjureblad från Atea föreläste på Atea Bootcamp om fördelarna med digital skyltning. 
– Digital Signage är världens bästa kommunikationsverktyg, säger Sofia Larsson. 

bollwell.jpg

HP Labs Bolwell talade inför storpublik

25 maj 2016 ledarskap

Andrew Bolwell från HP Labs pratade inför fullt hus under onsdagseftermiddagens sommarvärme om hur ny teknik skapar nya förutsättningar för förändringar och framsteg.

kalle_hultenheim.jpg

”Alla måste på digitaliseringståget!”

25 maj 2016 Digitalt ledarskap

Digitaliseringståget går nu och det gäller att hoppa på. För vissa blir det i farten, för andra en avvägning av vilket tåg man ska gå på, men att stanna på perrongen är inte alternativ. Det var temat för Carl-Johan Hultenheims, vd för Atea, keynote som inledde årets bootcamp i Tylösand.

Sallbring.jpg

Recap av årets svenska it-toppmöte

30 maj 2016 ledarskap

Missade du Atea Bootcamp i år? Oroa dig inte. Här kommer en summering innehållandes lite av det bästa från årets fullsatta event på Hotel Tylösand.

Joke och hylte.PNG

Så jobbar Hylte för skolans bästa

2 jun 2016 digit

Joke Palmqvist, ansvarig för skola på Microsoft, och Malin Thydén Kärrman, it-samordnare på Hylte kommun, diskuterar svårigheterna att få skolor och it-verksamheter att komma överens och få med alla på digitaliseringståget.  

bertman.JPG

Microsoft tar hjälp av användarna

2 jun 2016 digit

Erik Bertman, vice vd på Microsoft Sverige, pratar om företagets utveckling och framtid. Han ser den nuvarande förändringsfasen som en av de mest spännande någonsin i och med bland annat digitaliseringen och Windows 10.  

bergdahl bolwell.JPG

IoT är lösningen för trångbodda

2 jun 2016 digit

I nästa våg av Internet of things kommer vardagen för många av oss att underlättas. Andrew Bolwell från HP Labs och Stefan Bergdahl från HP Sverige ger konkreta exempel.