Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Paradigmskifte i brott

ola wittenby.JPG

Inom hälsosektorn har det skett en markant ökning i antal brott.

Ola Wittenby, affärsenhetschef på IBM Security, föreläste på Atea Bootcamp om dagens och dåtidens säkerhetshot, om hur de kriminella nätverkens arbetssätt har förändrats nu mot då, och hur ditt företag kan göra sitt bästa för att försvara sig.

 

Det har skett ett paradigmskifte i brott, menar Ola Wittenby. I och med att tillgången på pengar har flyttats från människan till tågen, sedan mot telefonen och nu mot internet - så ändras också de kriminellas verksamheter. Istället för att råna transporter så är de tungt kriminella nu på internet. Och det är mycket lättare att begå brott i den digitala världen än i den fysiska.
 Det är också svårare att bli upptäckt och det vanligaste är att man blir utsatt av någon man har förtroende för.

2015 skedde 60 procent av intrången av någon från insidan, 2014 var samma siffra 55 procent. Och brotten ökar, IBM hittade 64 procent fler säkerhetsincidenter under 2015 jämfört med året innan. Det genomsnittliga företaget utsattes under 2015 för 178 större incidenter jämfört med 109 incidenter år 2014. Däremot har det totala antalet händelser minskat drastiskt från 2014 då siffran var uppe på 81 miljoner, vilket har sänkts till 52 miljoner. Också antalet attacker har minskat dramatiskt, från 12 000 attacker till 1 100.
 Jag tror det beror på att vi alla allmänt har blivit bättre på att skydda oss. Sedan är det också säkert ett stort mörkertal på antal incidenter på grund av att företagen ännu inte vet om dem.

Det är inte bara hur brotten går till som ändras, utan också bland vilka de riktas mot har det skett ett skifte de senaste åren. Den mest dramatiska ökningen har skett inom hälsosektorn som inte ens var på topp fem bland mest utsatta branscher 2014. Förra året hamnade den på första plats.
 Där får man tillgång till mycket personlig information så som personnummer, mailadresser, medicinsk information och dylikt. Sådant har ett högt värde i den kriminella världen.

26 maj 2016 Uppdaterad 29 maj 2017 Reporter Fredrik Adolfsson säkerhet

Ola Wittenbys fyra tips till ett bättre försvar.

  1. För att stoppa komplexa hot så ska man använda analys och insikter för smartare och mer integrerat försvar.
  2. För att skydda kritiska tillgångar kan man nyttja situationsbaserade kontroller. Då kan man undvika otillåten access och dataförlust.
  3. Skydda mobilt och i molnet. Nyttja it-transformationen för att bygga ett nytt och starkare förhållningssätt till säkerhet.
  4. Optimera dina säkerhetsprogram genom att använda experter till att modernisera säkerhet, reducera komplexitet och sänka kostnaderna.

Läs mer om ämnet:

Rekommenderad läsning

många får tittar mot kameran på grönt grä.jpg

Ett molnbaserat lantbruk

28 okt 2019 it i skolan

Molnbaserat lärande och Chromebooks är vardag för eleverna på Hushållningssällskapets naturbruksgymnasier i Kalmar och Kronoberg. Nästa steg är att stödja landets övriga sällskap inom digitalisering.

kvinna öppnar kyl i mörkt kök och har en förvånad min.jpg
video

På e-handelns läppar

19 nov 2018 digit

Idag räcker det inte med ett snyggt gränssnitt på sajten. Inom kort är klockan, bilen och kylen enheter där alltmer handel kommer att äga rum. Därför måste vi vänja oss vid att erbjuda unified commerce.

kille gör armhävningar på en brygga utanför umeå universitet.jpg
video

Bättre forskning och färre fuskare

5 jun 2018 digit

Ett universitet ska inte bara hålla vanliga cyberattacker borta, utan även försöka motverka möjligheten till fusk. Samtidigt efterfrågas gemensamma digitala plattformar som forskare från vitt skilda områden kan använda sig av för att lagra sin data och utföra analyser. Något som Umeå universitet är i full gång med.

elon-musk-talar-pa-teslastamma.jpg

Nigeriatweets från Musk

9 feb 2018 säkerhet

En ny form av ett klassiskt svindleri, likt Nigeriamejl, sprider sig på Twitter. Bluffen är inte svår att upptäcka men med fakade tweets från bland annat Elon Musk har svindlarna redan tjänat många tusen dollar i ethereum och bitcoin på mindre än en vecka.

burmanWEBB.jpg

Boliden utvinner ny konkurrenskraft

25 sep 2017 ledarskap

För gruv- och smältbolaget Boliden innebär digitalisering att erbjuda medarbetarna säkrare arbetsplatser. Men också en möjlighet att jobba effektivare och konkurrera med världsmarknadens giganter.

 

gävle 1 puffbild 960640.jpg
video

Robotar avlastar Lantmäteriet

20 sep 2017 digit

Lantmäteriet fortsätter att testa ny teknik och digitala lösningar. Efter Minecraft och blockkedjor introduceras nu mjukvarurobotar som ska göra det enklare jobbet och de anställda få tid till annat.

StephanSomogyi_960x640.jpg
video

Google: Skrota lösenordet

3 jul 2017 säkerhet

Våra liv kräver allt mer digital interaktion. Därför är det dags att släppa traditionella lösenord och satsa på mer hanterbara autentiseringslösningar. Det menar Stephan Somogyi som jobbar med säkerhet och integritet på Google.

nya arbetslivet.jpg
video

Daniel Siberg: Så ökar du din produktivitet

20 jun 2017 ledarskap

Trots mobila arbetssätt och aktivitetsbaserade kontor så jobbar de flesta på precis samma sätt som tidigare. Daniel Siberg på Microsoft ger tips hur både produktiviteten och engagemanget kan öka.