Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Paradigmskifte i brott

Ola Wittenby, affärsenhetschef på IBM Security, föreläste på Atea Bootcamp om dagens och dåtidens säkerhetshot, om hur de kriminella nätverkens arbetssätt har förändrats nu mot då, och hur ditt företag kan göra sitt bästa för att försvara sig.

 

Text Fredrik Adolfsson 26 maj 2016 säkerhet

ola wittenby.JPG

Inom hälsosektorn har det skett en markant ökning i antal brott.

Det har skett ett paradigmskifte i brott, menar Ola Wittenby. I och med att tillgången på pengar har flyttats från människan till tågen, sedan mot telefonen och nu mot internet - så ändras också de kriminellas verksamheter. Istället för att råna transporter så är de tungt kriminella nu på internet. Och det är mycket lättare att begå brott i den digitala världen än i den fysiska.
 Det är också svårare att bli upptäckt och det vanligaste är att man blir utsatt av någon man har förtroende för.

2015 skedde 60 procent av intrången av någon från insidan, 2014 var samma siffra 55 procent. Och brotten ökar, IBM hittade 64 procent fler säkerhetsincidenter under 2015 jämfört med året innan. Det genomsnittliga företaget utsattes under 2015 för 178 större incidenter jämfört med 109 incidenter år 2014. Däremot har det totala antalet händelser minskat drastiskt från 2014 då siffran var uppe på 81 miljoner, vilket har sänkts till 52 miljoner. Också antalet attacker har minskat dramatiskt, från 12 000 attacker till 1 100.
 Jag tror det beror på att vi alla allmänt har blivit bättre på att skydda oss. Sedan är det också säkert ett stort mörkertal på antal incidenter på grund av att företagen ännu inte vet om dem.

Det är inte bara hur brotten går till som ändras, utan också bland vilka de riktas mot har det skett ett skifte de senaste åren. Den mest dramatiska ökningen har skett inom hälsosektorn som inte ens var på topp fem bland mest utsatta branscher 2014. Förra året hamnade den på första plats.
 Där får man tillgång till mycket personlig information så som personnummer, mailadresser, medicinsk information och dylikt. Sådant har ett högt värde i den kriminella världen.

Ola Wittenbys fyra tips till ett bättre försvar.

  1. För att stoppa komplexa hot så ska man använda analys och insikter för smartare och mer integrerat försvar.
  2. För att skydda kritiska tillgångar kan man nyttja situationsbaserade kontroller. Då kan man undvika otillåten access och dataförlust.
  3. Skydda mobilt och i molnet. Nyttja it-transformationen för att bygga ett nytt och starkare förhållningssätt till säkerhet.
  4. Optimera dina säkerhetsprogram genom att använda experter till att modernisera säkerhet, reducera komplexitet och sänka kostnaderna.

Läs mer om ämnet:

Rekommenderad läsning

Cisco Per Samuelsson .jpg video

Cisco: Så skyddar du dig mot hot

7 jun 2017 säkerhet

Bygg in säkerheten i nätverket, minska mänskliga misstag genom automation och tänk innovativt. Det är några av Per Samuelssons råd för att möta ransomware och andra attacker. 

nya arbetslivet.jpg video

Daniel Siberg: Så ökar du din produktivitet

20 jun 2017 ledarskap

Trots mobila arbetssätt och aktivitetsbaserade kontor så jobbar de flesta på precis samma sätt som tidigare. Daniel Siberg på Microsoft ger tips hur både produktiviteten och engagemanget kan öka.

kvinna öppnar kyl i mörkt kök och har en förvånad min.jpg video

På e-handelns läppar

19 nov 2018 digit

Idag räcker det inte med ett snyggt gränssnitt på sajten. Inom kort är klockan, bilen och kylen enheter där alltmer handel kommer att äga rum. Därför måste vi vänja oss vid att erbjuda unified commerce.

folk går på gatan.jpg

Branschens viktigaste frågor 2018

19 jan 2018 ledarskap

Under Atea Partnermöte på torsdagen samlades 250 av de viktigaste it-leverantörerna i Sverige för en gemensam dragning om de största frågorna 2018. Självklart är hållbarhet prio men det finns fler områden.

den slutna anstalten hall utanför södertälje.jpg video

Kriminalvårdens huvudbry

17 aug 2018 säkerhet

Kriminalvården har höga säkerhetskrav och externa molnlösningar är inget alternativ. Istället tittar myndigheten på interna moln och samarbetar tätt med bland annat polis och åklagare, som står inför liknande utmaningar.

buggjobbare flyger drönare.jpg video

Plugga för framtiden

27 aug 2018 digit

Drönaroperatörer och programmerare av förarlösa fordon är två utbildningar som Myndigheten för yrkeshögskolan nyligen har startat. Med hjälp av trendspaningsapplikationer och en tät kontakt med branschorganisationer, utvecklar myndigheten nya utbildningar för framtidens jobb.

StephanSomogyi_960x640.jpg video

Google: Skrota lösenordet

3 jul 2017 säkerhet

Våra liv kräver allt mer digital interaktion. Därför är det dags att släppa traditionella lösenord och satsa på mer hanterbara autentiseringslösningar. Det menar Stephan Somogyi som jobbar med säkerhet och integritet på Google.

ramnicu valcea 2.jpg video

Hackerville, phishing-mail och framtidens skydd

16 jun 2017 säkerhet

Hackervärlden är numera en industri och på olika håll i världen finns det städer där en stor del av befolkningen ägnar sig åt nätkriminalitet. Predrag Mitrovic på Microsoft pratar om omfattningen och varför phishing-mail fortfarande är effektiva och hur man ska skydda sig.