Katarina Björk - Rodengymnasiets digitala rektor

Katarina Björk har varit rektor på Rodengymnasiet i tre och ett halvt år. Under de åren har gymnasiet flugit upp som en skola i digital framkant, bland annat har de fått motta två utmärkelser från Microsoft. 
 Jag är jättestolt. Det beror på att vi skapat en kultur där vi hela tiden vill framåt, säger hon.

Innan Katarina Björk tog över jobbet som rektor på Rodengymnasiet i Norrtälje arbetade hon som biträdande rektor på Österåkers gymnasium i Åkersberga. Där trivdes hon fint men valde ändå flytten de fem milen nordöst till Norrtälje, en kommun som storsatsade digitalt. 
 Det var ett målmedvetet uppdrag från kommunen. Jag som ledare har också fått visa målmedvetenhet och tydlighet, vilket har gått bra.

katarina björk.JPG (1)

Björk tycker att det behövs mer utbildningar för rektorer.

Vad har ni gjort så framgångsrikt på Rodengymnasiet?
 Vi har satsat hårt på digital pedagogik i kombination med ett arbete med formativ bedömning. Vi har också satsat på bredd, alla ska ha tillgång till den digitala skolan. Det ska inte vara någon skillnad beroende på vilket program man går.

Lärarna på Rodenskolan har frekvent använt sig av det kollegiala lärandet. De coachar varandra, lär sig tillsammans och utvecklas. Utveckling och mod är två nyckelord för Katarina.
 Man måste våga prova nya appar och funktioner och även våga misslyckas. Erkänna ett misstag är aldrig fel. Vi har också antagit två utmaningar från Microsoft och då fått ta emot pris som Microsoft Mentor School samt Microsoft Showcase School. Sådant triggar ju en självklart.

Utmärkelserna har bland annat lett till att gymnasiet fått studiebesök av andra skolor från lite varstans i världen. Besökarna tittar in hur skolan jobbar och försöker ta efter vad som gjorts bra. Rodengymnasiet samarbetar även digitalt med andra globala skolor och har ett tiotal lärare som är utbildade Microsoft expert educators. Tidigare i år fick några elever och lärare på skolan åka till Microsofts huvudkontor i London och visa upp skolans arbete.
 Det känns självklart väldigt kul att vi kommit så långt och jag är väldigt stolt. Det är ett resultat av fantastiska lärare som tänker formativt och där det skapats en kultur där vi hela tiden vill framåt.

Katarina Björk menar att digitaliseringsförvandlingen i de svenska skolorna är otroligt ojämn. Där vissa knappt har börjat har andra kommit väldigt långt. I många fall kan det bero på kommunens ekonomi men det behöver inte alltid vara anledningen, tror hon. För att fler ska kunna göra Rodengymnasiets resa krävs utbildning.
 Jag tror att rektorer tycker det är otydligt vad en digital förvandling innebär. Det behövs mer utbildningar för oss. Hur leder man ett förändringsarbete mot en digitaliserad skola? Det är inte många som vet det.

20 maj 2016 Uppdaterad 19 november 2019 Reporter Fredrik Adolfsson it i skolan

Katarina Björks tips:

  1. Ha ett ledarskap som leder framåt. Var säker på vad du vill.
  2. Skapa en kultur där de anställda vågar misslyckas. För att få till en sådan måste man ha roligt. Jag har ett mantra: “Make happy”.
  3. Som rektor måste du föregå med gott exempel, du ska in i den digitala världen och bort med papprena. Uppmuntra och tänk framåt. Du måste inte vara någon expert på allt men du borde läsa på en del och vara kunnig, iallafall måste du ha förståelse för det digitala.

Rekommenderad läsning

Stäng