Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Här är säkerhet nr 1

Läkarna och sjuksköterskorna på Akademiska sjukhuset i Uppsala märker inte om en server går ned. Med en virtualiserad lösning kopplas automatiskt andra servrar in och tar över driften. Och för Pontus Pettersson, it-tekniker på MSI, har jobbet precis blivit enklare.

Text Anita Emthén Foto Kristofer Samuelsson 24 maj 2016 digit

Highres_Atea_Uppsala.Sjh.U_DSC9117_Kristofer-Samuelsson-Photography.jpg

Pontus Pettersson visar serverrummet. Där står den virtualiserade blålysande serverboxen som ser till att all vård på Akademiska sjukhuset fortlöper utan avbrott.

Det it-teknikerna på Akademiska sjukhuset i Uppsala gör, påverkar i hög grad läkarnas och sjuksköterskornas vardag. Operationer kan inte genomföras och journaler inte uppdateras om it-miljön går ned. Av 8 000 medarbetare på sjukhuset arbetar 100 med it. MSI står för Medicinsk teknik, Sjukhusfysik och It. Här finns landstingets samlade teknikkompetens.

– Vårdpersonalen bryr sig inte om hur it-miljön ser ut så länge den fungerar optimalt och ger dem möjlighet att hjälpa patienterna på bästa sätt, säger Pontus Pettersson som ansvarade för övergången till en virtuell it-miljö. MSI hade ett behov att förnya sin it-miljö och göra den mer enhetlig och lättskött.

Under ett seminarium, lett av HPE, Hewlett Packard Enterprise, fick de en inblick i it-plattformen Converged System och i slutet av 2015 implementerades den nya lösningen. Virtualisering är en teknik som fördelar en enskild dators resurser till flera samtidiga tillämpningar. I den nya it-plattformen samlas servrar, lagring, minne och nätverk i en enda box.

– Bytet av plattform gjorde stor skillnad då vi inte längre behövde beställa servrar från ett ställe, minne från ett annat och lagring från ytterligare ett. Nu har vi en större kontroll över itmiljön. Det innebär också att driftstoppen blir kortare och felsökningar enklare, säger Pontus Pettersson. Att virtualisera servrar och lagring ökar driftsäkerheten. Om en server slutar fungera omfördelas kapaciteten automatiskt till andra servrar utan att driften påverkas. Det betyder att läkarna inte märker vad som sker bakom kulisserna.

Bytet av plattform gjorde stor skillnad då vi inte längre behövde beställa servrar från ett ställe, minne från ett annat och lagring från ytterligare ett.

Pontus Pettersson , it-tekniker, MSI

Automatiska uppdateringar snabbar upp

– En annan fördel är att hela virtualiseringsmiljön uppdateras automatiskt och samtidigt. Det sker med planerade intervaller och det går snabbare än tidigare, säger Pontus Pettersson.

I dag utför han stora delar av sitt jobb via en applikation. Tidigare driftade, uppdaterade och bevakade han själv tillsammans med kollegor från andra enheter flera applikationer och system. När problem uppstod behövde de ofta vända sig till flera leverantörer. Idag behöver de endast vända sig till supporten på HPE. Den administrativa tiden är förkortad och en person utför idag det jobb som flera personer ägnade sig åt tidigare.

– Nu kan jag och mina kollegor följa hur nätverket fungerar via applikationen Oneview. Vi överblickar hur systemet mår och kan snabbt agera om problem uppstår. Den som bevakar behöver inte ens ha expertkunskaper eftersom systemet är så intelligent, säger Pontus Pettersson. Det tog ungefär en månad att koppla in servrarna och migrera innehållet. Pontus Pettersson och en kollega skötte migreringen tillsammans med personal från Atea och HPE.

Nästa steg i processen är att öka säkerheten genom att skapa en speglad kopia av systemet och placera den i ett annat serverrum. För den it-chef som själv funderar på att virtualisera sin it-miljö har Pontus Pettersson några råd.
– Absolut, gör det. Men se till att prata med alla berörda parter först. Förbered er på att det krävs en hel del arbete innan allt är på plats. Men när det väl är klart fungerar det otroligt bra. Nu kan vi växa i den takt vi vill, åt alla håll och kanter.

Effektivt system

Converged System från HPE är en plattform som sammanfogar server, lagring, minne och nätverk i en och samma serverbox. Genom virtualisering, en teknik som fördelar en enskild dators resurser till flera samtidiga tillämpningar, blir systemet effektivt. Applikationen HP Oneview ingår i tjänsten, i den visas nätet som ett tårtdiagram där grönt står för att allt är som det ska, gult för varning och rött för problem. Med HP Proactive Care har du tillgång till support från specialister som arbetar både proaktivt och aktivt om problem uppstår i hård- eller programvara.

Rekommenderad läsning

TheMachineNode_960x640.jpg

Framtidsteknik från HPE

9 jun 2016 digit

En ny version av OneView, många nya plugins och hårdvara som hämtad från framtiden. Det var några av nyheterna som lockade över tiotusen personer till HPE Discover i Las Vegas.

akademiska hus 960640.jpg
video

Säkerhet och virtualisering hos Akademiska hus

13 sep 2017 digit

För Per Brantsing Karlsson, it-chef på Akademiska hus, handlar utmaningarna framöver om att modernisera, bli mer molnbaserade samt ännu mer säkerhetsfokuserade. 

pat gelsinger.jpg

"Ensure good instead of chasing bad"

12 sep 2017 digit

Att förenkla för kund och ett hårdare fokus på säkerhet var några återkommande budord från VMwares vd Pat Gelsinger under tisdagens stora keynote på VMworld.

vmworld överblick 960640.jpg

NSX - hett på VMworld

21 sep 2017 digit

En av de stora snackisarna under VMworld var den virtuella nätverks- och säkerhetsplattformen NSX. Lösningen innebär att säkerheten kommer från insidan och leder till att kunder kan skifta fokus. 

Helsingborg_960x640.jpg

Helsingborgs stadsnät: Vad hände sedan?

22 jun 2016 digit

Ett par år har gått sedan Helsingborg lanserade sitt öppna trådlösa stadsnät för allmänheten och staden har fått mycket uppmärksamhet, även internationellt, för sin modell. På it-avdelningen är man nöjd med starten.

umea_universitet.jpg

Automatisering lyfter Umeå universitet

6 maj 2016 digit

ITS vid Umeå universitet har tillsammans med Atea skapat nya flöden för självbetjäning och automatisering med hjälp av virtuella servrar.

vadstena.jpg

Ny vårdapp gör hemtjänsten säkrare

12 maj 2016 digit

I appen Viva omsorg finns all information hon behöver om de vårdtagare hon ska besöka. Sedan i höstas är vårdappen navet i Vadstena kommuns omsorgsverksamhet.

smedjebacken.jpg

Vägvalet

17 maj 2016 digit

Smedjebackens kommun stod vid ett vägskäl. Att förnya och bygga ut sitt datacenter på egen hand var en möjlighet, om än kostsam. Valet blev att outsourca. Här är deras erfarenheter.

Bilia04.jpg

Så löste Flash flaskhalsen för Bilia

13 maj 2016 digit

Sensommaren 2015 blev Bilias it-system segt som sirap. Det kunde ta 30 minuter att logga in och frustrationen bland de 3 000 medarbetarna växte.