Här är säkerhet nr 1

Highres_Atea_Uppsala.Sjh.U_DSC9117_Kristofer-Samuelsson-Photography.jpg

Pontus Pettersson visar serverrummet. Där står den virtualiserade blålysande serverboxen som ser till att all vård på Akademiska sjukhuset fortlöper utan avbrott.

Läkarna och sjuksköterskorna på Akademiska sjukhuset i Uppsala märker inte om en server går ned. Med en virtualiserad lösning kopplas automatiskt andra servrar in och tar över driften. Och för Pontus Pettersson, it-tekniker på MSI, har jobbet precis blivit enklare.

Det it-teknikerna på Akademiska sjukhuset i Uppsala gör, påverkar i hög grad läkarnas och sjuksköterskornas vardag. Operationer kan inte genomföras och journaler inte uppdateras om it-miljön går ned. Av 8 000 medarbetare på sjukhuset arbetar 100 med it. MSI står för Medicinsk teknik, Sjukhusfysik och It. Här finns landstingets samlade teknikkompetens.

– Vårdpersonalen bryr sig inte om hur it-miljön ser ut så länge den fungerar optimalt och ger dem möjlighet att hjälpa patienterna på bästa sätt, säger Pontus Pettersson som ansvarade för övergången till en virtuell it-miljö. MSI hade ett behov att förnya sin it-miljö och göra den mer enhetlig och lättskött.

Under ett seminarium, lett av HPE, Hewlett Packard Enterprise, fick de en inblick i it-plattformen Converged System och i slutet av 2015 implementerades den nya lösningen. Virtualisering är en teknik som fördelar en enskild dators resurser till flera samtidiga tillämpningar. I den nya it-plattformen samlas servrar, lagring, minne och nätverk i en enda box.

– Bytet av plattform gjorde stor skillnad då vi inte längre behövde beställa servrar från ett ställe, minne från ett annat och lagring från ytterligare ett. Nu har vi en större kontroll över itmiljön. Det innebär också att driftstoppen blir kortare och felsökningar enklare, säger Pontus Pettersson. Att virtualisera servrar och lagring ökar driftsäkerheten. Om en server slutar fungera omfördelas kapaciteten automatiskt till andra servrar utan att driften påverkas. Det betyder att läkarna inte märker vad som sker bakom kulisserna.

Bytet av plattform gjorde stor skillnad då vi inte längre behövde beställa servrar från ett ställe, minne från ett annat och lagring från ytterligare ett.

Pontus Pettersson , it-tekniker, MSI

Automatiska uppdateringar snabbar upp

– En annan fördel är att hela virtualiseringsmiljön uppdateras automatiskt och samtidigt. Det sker med planerade intervaller och det går snabbare än tidigare, säger Pontus Pettersson.

I dag utför han stora delar av sitt jobb via en applikation. Tidigare driftade, uppdaterade och bevakade han själv tillsammans med kollegor från andra enheter flera applikationer och system. När problem uppstod behövde de ofta vända sig till flera leverantörer. Idag behöver de endast vända sig till supporten på HPE. Den administrativa tiden är förkortad och en person utför idag det jobb som flera personer ägnade sig åt tidigare.

– Nu kan jag och mina kollegor följa hur nätverket fungerar via applikationen Oneview. Vi överblickar hur systemet mår och kan snabbt agera om problem uppstår. Den som bevakar behöver inte ens ha expertkunskaper eftersom systemet är så intelligent, säger Pontus Pettersson. Det tog ungefär en månad att koppla in servrarna och migrera innehållet. Pontus Pettersson och en kollega skötte migreringen tillsammans med personal från Atea och HPE.

Nästa steg i processen är att öka säkerheten genom att skapa en speglad kopia av systemet och placera den i ett annat serverrum. För den it-chef som själv funderar på att virtualisera sin it-miljö har Pontus Pettersson några råd.
– Absolut, gör det. Men se till att prata med alla berörda parter först. Förbered er på att det krävs en hel del arbete innan allt är på plats. Men när det väl är klart fungerar det otroligt bra. Nu kan vi växa i den takt vi vill, åt alla håll och kanter.

24 maj 2016 Uppdaterad 13 oktober 2016 Reporter Anita Emthén digit Foto Kristofer Samuelsson

Effektivt system

Converged System från HPE är en plattform som sammanfogar server, lagring, minne och nätverk i en och samma serverbox. Genom virtualisering, en teknik som fördelar en enskild dators resurser till flera samtidiga tillämpningar, blir systemet effektivt. Applikationen HP Oneview ingår i tjänsten, i den visas nätet som ett tårtdiagram där grönt står för att allt är som det ska, gult för varning och rött för problem. Med HP Proactive Care har du tillgång till support från specialister som arbetar både proaktivt och aktivt om problem uppstår i hård- eller programvara.

Rekommenderad läsning

Stäng