Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Här är säkerhet nr 1

Highres_Atea_Uppsala.Sjh.U_DSC9117_Kristofer-Samuelsson-Photography.jpg

Pontus Pettersson visar serverrummet. Där står den virtualiserade blålysande serverboxen som ser till att all vård på Akademiska sjukhuset fortlöper utan avbrott.

Läkarna och sjuksköterskorna på Akademiska sjukhuset i Uppsala märker inte om en server går ned. Med en virtualiserad lösning kopplas automatiskt andra servrar in och tar över driften. Och för Pontus Pettersson, it-tekniker på MSI, har jobbet precis blivit enklare.

Det it-teknikerna på Akademiska sjukhuset i Uppsala gör, påverkar i hög grad läkarnas och sjuksköterskornas vardag. Operationer kan inte genomföras och journaler inte uppdateras om it-miljön går ned. Av 8 000 medarbetare på sjukhuset arbetar 100 med it. MSI står för Medicinsk teknik, Sjukhusfysik och It. Här finns landstingets samlade teknikkompetens.

– Vårdpersonalen bryr sig inte om hur it-miljön ser ut så länge den fungerar optimalt och ger dem möjlighet att hjälpa patienterna på bästa sätt, säger Pontus Pettersson som ansvarade för övergången till en virtuell it-miljö. MSI hade ett behov att förnya sin it-miljö och göra den mer enhetlig och lättskött.

Under ett seminarium, lett av HPE, Hewlett Packard Enterprise, fick de en inblick i it-plattformen Converged System och i slutet av 2015 implementerades den nya lösningen. Virtualisering är en teknik som fördelar en enskild dators resurser till flera samtidiga tillämpningar. I den nya it-plattformen samlas servrar, lagring, minne och nätverk i en enda box.

– Bytet av plattform gjorde stor skillnad då vi inte längre behövde beställa servrar från ett ställe, minne från ett annat och lagring från ytterligare ett. Nu har vi en större kontroll över itmiljön. Det innebär också att driftstoppen blir kortare och felsökningar enklare, säger Pontus Pettersson. Att virtualisera servrar och lagring ökar driftsäkerheten. Om en server slutar fungera omfördelas kapaciteten automatiskt till andra servrar utan att driften påverkas. Det betyder att läkarna inte märker vad som sker bakom kulisserna.

Bytet av plattform gjorde stor skillnad då vi inte längre behövde beställa servrar från ett ställe, minne från ett annat och lagring från ytterligare ett.

Pontus Pettersson , it-tekniker, MSI

Automatiska uppdateringar snabbar upp

– En annan fördel är att hela virtualiseringsmiljön uppdateras automatiskt och samtidigt. Det sker med planerade intervaller och det går snabbare än tidigare, säger Pontus Pettersson.

I dag utför han stora delar av sitt jobb via en applikation. Tidigare driftade, uppdaterade och bevakade han själv tillsammans med kollegor från andra enheter flera applikationer och system. När problem uppstod behövde de ofta vända sig till flera leverantörer. Idag behöver de endast vända sig till supporten på HPE. Den administrativa tiden är förkortad och en person utför idag det jobb som flera personer ägnade sig åt tidigare.

– Nu kan jag och mina kollegor följa hur nätverket fungerar via applikationen Oneview. Vi överblickar hur systemet mår och kan snabbt agera om problem uppstår. Den som bevakar behöver inte ens ha expertkunskaper eftersom systemet är så intelligent, säger Pontus Pettersson. Det tog ungefär en månad att koppla in servrarna och migrera innehållet. Pontus Pettersson och en kollega skötte migreringen tillsammans med personal från Atea och HPE.

Nästa steg i processen är att öka säkerheten genom att skapa en speglad kopia av systemet och placera den i ett annat serverrum. För den it-chef som själv funderar på att virtualisera sin it-miljö har Pontus Pettersson några råd.
– Absolut, gör det. Men se till att prata med alla berörda parter först. Förbered er på att det krävs en hel del arbete innan allt är på plats. Men när det väl är klart fungerar det otroligt bra. Nu kan vi växa i den takt vi vill, åt alla håll och kanter.

24 maj 2016 Uppdaterad 13 oktober 2016 Reporter Anita Emthén digit Foto Kristofer Samuelsson

Effektivt system

Converged System från HPE är en plattform som sammanfogar server, lagring, minne och nätverk i en och samma serverbox. Genom virtualisering, en teknik som fördelar en enskild dators resurser till flera samtidiga tillämpningar, blir systemet effektivt. Applikationen HP Oneview ingår i tjänsten, i den visas nätet som ett tårtdiagram där grönt står för att allt är som det ska, gult för varning och rött för problem. Med HP Proactive Care har du tillgång till support från specialister som arbetar både proaktivt och aktivt om problem uppstår i hård- eller programvara.

Rekommenderad läsning

Klimatdator 960640

MS klimatdator spår väder

23 apr 2021 digit

Storbritanniens meteorologiska institut ska tillsammans med Microsoft skapa världens mest avancerade väder- och klimatdator. Bland annat ska den förbättra noggrannheten i dagliga väderprognoser och ge tidiga varningar om extrema väderhändelser.

Aruba Säkert Nätverk
video
Ett samarbete med HPE

Säkra näten med Aruba

26 mar 2021 digit

Aruba ESP ger ökad kontroll över alla uppkopplade enheter och användare. På så sätt kan transformationen med distansarbete, IoT och affärsnära analys förenklas för både företag och offentlig sektor. 

Dator På Skrivbord Med Massa Postitlappar

Ny look i Outlook

4 mar 2021 digit

Outlook får ett nytt utseende som ska göra det lättare att organisera och planera. Dessutom kommer en ny automatiserad mötesbokare.

Cevt Redigerad
video
Ett samarbete med Nutanix

Hypereffektiva Cevt

22 jan 2021 digit

För att kunna arbeta med VDI:er med höga grafikkrav har Cevt investerat i ett hyperkonvergerat datacenter från Nutanix. Flexibiliteten och snabbheten uppskattas, vilket även lett till att det tidigare ljumma intresset för VDI:er har ökat.

Paraplyer Hylte
video
ett samarbete med hpe

Hyltes hyperskydd

16 okt 2020 digit

Hylte kommun har börjat använda den hyperkonvergerade infrastrukturen HPE Simplivity. Skiftet ska bland annat leda till en ökad säkerhet, flexibilitet och effektivitet. 

Amazon Facebook Google Loggor

Jobblöfte får kritik

17 aug 2020 digit

När de stora it-bolagen bygger serverhallar lockar de ofta med att många nya arbetstillfällen ska skapas. Men flera experter menar att det finna anledning att vara kritisk.

Barnekow Some
podcast

Så skapar MS förtroende

5 jun 2020 digit

Digitalisering är en lagsport som kräver samarbete och mindre konsensus. Det menar Hélène Barnekow Sverigechef Microsoft, som beskriver sig som en envis framtidsoptimist i Voisterpodden tillsammans med Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Lisa Nore, Voister. 

Chili Vit Bakgrund
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

Stark som en ZBook

29 maj 2020 digit

Kreatörer och utvecklare behöver inte längre välja mellan storlek, mobilitet och prestanda. HP:s två nya workstations väger under två kilo och har maximal kraft.

Mobile Devices 960640

Myten om klimatet

19 maj 2020 digit

Idag står världens datacenter för 1 procent av elförbrukningen och flygets klimatavtryck är tre gånger större än it-sektorns. Trots det lever flera seglivade myter om it:s klimatavtryck vidare, byggda på tio år gamla siffror. Det menar klimatexperten Jens Malmodin på Ericsson.