Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Flash löste flaskhalsen för Bilia

Bilia07.jpg

I Sverige rusar nybilsförsäljningen och bilarna utrustas med allt fler digitala tjänster. Som köpare kan du välja en bil med trådlöst nätverk, smarta skärmar, automatisk uppdatering av mjukvara, nyckellös teknik, aktiva krockskydd och automatisk körning vid köbildning.

Sensommaren 2015 blev Bilias it-system segt som sirap. Det kunde ta 30 minuter att logga in och frustrationen bland de 3 000 medarbetarna växte.

Bilia använder en virtuell desktop-lösning, som centraliserar och förenklar it-administrationen. Sensommaren 2015 uppstod problem i samband med en uppgradering och flytt av användarna till Bilias nya it-miljö.

I servicehallarna och i verkstäderna börjar arbetet vid sjutiden på morgonen och det första som händer är att teknikerna loggar in. Den här sommaren tog inloggningen längre tid än vanligt, upp till en halvtimme. Fenomenet kallas logonstorm, systemet blir långsamt när många loggar in samtidigt.

Så funkar en virtuell desktop-lösning

En virtuell desktop-lösning, VDI, är en datormiljö som inte begränsas av hårdvara eller medarbetarnas placering. Alla program hanteras centralt vilket gör att organisationen får bättre kontroll över sin information. Fjärranvändare kan komma åt sina program på ett säkert sätt och all data är säkrad.

Patrick Olsson, CTO och utvecklingsansvarig för it på Bilia berättar att driftsystemet, som håller koll på att allt funkar, inte visade något fel. Det var trögheten i it-miljön som var oacceptabel.

Kampanj_940x339_EMC.jpg

Vilken flash-lösning passar bäst i din it-miljö? Här får du svaren.

– Vår support- och helpdesk fick allt fler samtal. Tonen skärptes och ett förslag var att låta vissa medarbetare börja tidigare på morgonen för att minska problemet. Det ställde oss inför två scenarier: att gå tillbaka till den gamla it-miljön eller att få ordning på prestandan, säger han.

Tidigare under hösten hade Patrick Olsson besökt EMC:s datacenter på Irland. Där demonstrerades XtremIO, en lagringslösning som bygger på flashminnesteknik. Den ger hög prestanda och korta svarstider.

– Jag förstod direkt att det här var lösningen på vårt problem. Det visade sig att Atea kunde låna ut XtremIO och vi installerade den på prov i oktober 2015. När vi styrde om systemet till den nya lösningen försvann flaskhalsen direkt, säger Patrick Olsson.

– När låneboxen kom kopplade Ateas specialister in den i vår systemmiljö för att testa att allt fungerade. I slutet av 2015 köpte vi en egen XtremIO-box som nu finns i Bilias datacenter i Göteborg.

Den självklara frågan är hur man mäter resultatet av investeringen.

– Den är svårt att mäta i pengar men i alla lösningar av den här typen är det användarupplevelsen som är det viktiga. Går det trögt skapas frustration. När trögheten försvann ringde användarna och tackade oss. Det hör minsann inte till vanligheterna, skrattar Patrick Olsson.

13 maj 2016 Uppdaterad 13 oktober 2016 Reporter Mats Lundström digit Foto Nicke Johansson

FredrikDellkvist.jpg

Från frustration till lättnad

Fredrik Dellkvist, specialistsäljare, datacenterlösningar på Atea i Göteborg berättar hur Bilias problem med långa svarstider kunde försvinna med lagrings- och flashlösningen XtremIO.

Vilka utmaningar stod Bilia inför?

– De hade problem med långa svarstider i sin it-miljö. Genom att byta ut de hårddiskar som hanterar temporär data till lagringslösningen EMC XtremIO skapades en rejäl prestandaförbättring. Svarstiderna för allt från sökningar på registreringsnummer till att sätta samman serviceordrar förkortades.

Märker de 3 000 medarbetarna någon skillnad?

– De som arbetade med bilförsäljning, service, ekonomi och administration upplevde en frustrerande tröghet innan den nya lösningen fanns på plats. De har också utryckt en stor lättnad när problemen försvann.

Vad motiverade investeringen?

– Verksamhetsnyttan får betraktas som mycket stor även om den inte kan mätas exakt när det gäller den här typen av lösningar. Det är snarare den gemensamma upplevelsen av systemets förbättrade funktion som är av betydelse.

Hur ser samarbetet ut?

– Atea och Bilia har samarbetat i drygt tio år. Det innebär att vi hjälper dem med allt de behöver i sin datorhall i Göteborg, men också med klientdatorer, service och licenser.

Bilia har bolagiserat sin it-avdelning. Vad innebär det?

– Bilia erbjuder it-drifttjänster till återförsäljare även utanför den egna verksamheten. Det innebär att de är en tjänsteleverantör. Företaget säljer it-tjänster i första hand till Volvoåterförsäljare, men även till andra bilhandlare och verkstäder som finns bland de bilmärken som företaget hanterar.

Rekommenderad läsning

Dator På Skrivbord Med Massa Postitlappar

Ny look i Outlook

4 mar 2021 digit

Outlook får ett nytt utseende som ska göra det lättare att organisera och planera. Dessutom kommer en ny automatiserad mötesbokare.

Cevt Redigerad
video
Ett samarbete med Nutanix

Hypereffektiva Cevt

22 jan 2021 digit

För att kunna arbeta med VDI:er med höga grafikkrav har Cevt investerat i ett hyperkonvergerat datacenter från Nutanix. Flexibiliteten och snabbheten uppskattas, vilket även lett till att det tidigare ljumma intresset för VDI:er har ökat.

Paraplyer Hylte
video
ett samarbete med hpe

Hyltes hyperskydd

16 okt 2020 digit

Hylte kommun har börjat använda den hyperkonvergerade infrastrukturen HPE Simplivity. Skiftet ska bland annat leda till en ökad säkerhet, flexibilitet och effektivitet. 

Amazon Facebook Google Loggor

Jobblöfte får kritik

17 aug 2020 digit

När de stora it-bolagen bygger serverhallar lockar de ofta med att många nya arbetstillfällen ska skapas. Men flera experter menar att det finna anledning att vara kritisk.

Barnekow Some
podcast

Så skapar MS förtroende

5 jun 2020 digit

Digitalisering är en lagsport som kräver samarbete och mindre konsensus. Det menar Hélène Barnekow Sverigechef Microsoft, som beskriver sig som en envis framtidsoptimist i Voisterpodden tillsammans med Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Lisa Nore, Voister. 

Chili Vit Bakgrund
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

Stark som en ZBook

29 maj 2020 digit

Kreatörer och utvecklare behöver inte längre välja mellan storlek, mobilitet och prestanda. HP:s två nya workstations väger under två kilo och har maximal kraft.

Mobile Devices 960640

Myten om klimatet

19 maj 2020 digit

Idag står världens datacenter för 1 procent av elförbrukningen och flygets klimatavtryck är tre gånger större än it-sektorns. Trots det lever flera seglivade myter om it:s klimatavtryck vidare, byggda på tio år gamla siffror. Det menar klimatexperten Jens Malmodin på Ericsson.

atg-hastsport-960640.jpg

ATG banar för hållbarhet

14 apr 2020 digit

Ett hållbart datacenter, ett player tracking-system som monitorerar spelbeteenden och en förflyttning till att hellre hyra än köpa it-utrustning är några av ATG:s delar för att öka hållbarheten och bidra till FN:s globala utvecklingsmål.

coronavirus1.jpg

AI mot corona

10 feb 2020 digit

Aktörer i både USA och Kina använder sig av AI och maskininlärning för att stoppa spridningen av coronaviruset. Samtidigt utnyttjar hackare allmänhetens ökande oro genom phishing-mejl med farliga länkar.