Ett samarbete mellan Centrify och Voister

Zenuity säkrar med Centrify

Zenuity har investerat i en säkerhetsportfölj från Centrify. Lösningarna ska öka säkerheten och samtidigt förenkla för medarbetaren, som istället kan fokusera på utveckling och mindre på administration.

– Centrifys lösningar spänner över många plattformar och har trots det bara ett serversystem och funkar även på Mac, Linux och Iphones. Ju färre system som kan hantera fler saker desto bättre och det minskar även administrationen, säger Sebastian Johansson, platform manager, Zenuity.  

Zenuity

Zenuity har sitt huvudkontor i Göteborg men finns även på plats i Linköping, München och Detroit. Företaget ägs till lika delar av Volvo Cars och Autoliv. Anställda från så väl Volvo som Autoliv har flyttats till Zenuity. Företagets produkter kommer framöver att framförallt användas i Volvos bilar, men det är möjligt att de också kommer nyttjas av andra tillverkare.

Zenuity startades av Volvo Personvagnar och Autoliv 2017 och fokuserar på att utveckla mjukvara för självkörande bilar. För att satsningarna ska lyckas så krävs ju självklart en hög grad av säkerhet och därför har företaget valt att investera i ett stort antal säkerhetsfunktioner från Centrify. Det första målet är att integrera alla företagets Mac- och Linuxklienter och ge korrekt access till samtliga användare.

– Det gör vi genom en av de viktigaste funktionerna för oss, nämligen Least Privilege Service. Genom den kan vi styra vem som får göra vad och hur mycket. Ingen får tillgång till mer än vad de behöver. 

Smidigt för anställda

Att Zenuity strävar efter att vara centraliserat och enkelt gäller inte bara servermiljön. Även i bolagets Active Directory-domän gäller samma konto och lösenord oavsett om man använder Linux, Windows eller Mac.

– Det förenklar för användaren som inte behöver ha koll på massa olika konton utan det finns en enda enhetlig inloggning. På så sätt kommer färre konton på vift också, och ifall de ändå skulle göra det så låser vi bara det kontot. Det ger en ökad säkerhet och enkelhet.

Nu pratar du mest om fördelar för företaget i stort. Vilka fördelar finns för de anställda?

– I långa loppet blir det mycket smidigare även för dem. De kan med single sign on logga in på sin laptop och komma in hela vägen ner på storagelösningarna. Det sparar flera minuter för varje medarbetare varje dag, som istället kan producera mer och fokusera på annat. Det gynnar verksamheten.

Vad är nästa steg?

– Det är att börja använda alla delar av portföljen som vi köpte in. Vi har haft så mycket att göra i år så vi har inte hunnit testa allt, men möjligheterna med Centrify är enorma, avslutar Sebastian Johansson. 

14 augusti 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng