Molnen växer dramatiskt

iaas-okar-snabbare-an-prognosen.jpg

Allt fler företag, myndigheter och organisationer väljer att flytta sin information till molnet. Förra året ökade den globala IaaS-marknaden, Infrastructure as a Service, med drygt 29 procent till 23,5 miljarder dollar. Det kan jämföras med 18,2 miljarder dollar år 2016, enligt en ny rapport. Nya affärsmodeller är en del av förklaringen.

– IaaS-leverantörer ser en god tillväxt då IaaS i allt högre grad antas fullt ut av vanliga organisationer, samtidigt som tillgången till molntjänster expanderar till nya regioner och länder. Molnutgifter utgör nu mer än 20 procent av den totala it-budgeten för de organisationer som använder molnet. Nu använder många av dessa organisationer molnet för att stödja produktionsmiljöer och affärskritiska funktioner, säger Sid Nag, forskningschef på Gartner, i ett pressmeddelande när rapporten presenterades.

Nya affärsmodeller

Detta återspeglar en grundläggande förändring i hur organisationer konsumerar teknik och vilken typ av teknik de behöver.

sid nag, forskningschef på gartner

Fjolårets tillväxt drevs enligt Gartner dels av kunder som flyttade från traditionella datacenter till molnbaserad IaaS, dels av kunder som genomför digitala affärsprojekt och som transformerar sin affärsmodell.

– Detta återspeglar en grundläggande förändring i hur organisationer konsumerar teknik och vilken typ av teknik de behöver. Äldre infrastrukturerbjudanden har en avstannande och långsammare utveckling. Dessutom tvingar den stora efterfrågan på molnkvalificerad personal teknikleverantörer att ändra hur de konkurrerar för att möta denna exploderande efterfrågan, säger Sid Nag.

Snabbast tillväxt

IaaS är den del av marknaden för molntjänster som förväntas öka snabbast under de kommande åren. Enligt Gartner kommer IaaS-marknaden nästan tredubblas fram till 2020. Då är den uppskattade omsättningen 67 miljarder dollar, och året efter 83,5 miljarder dollar.

Enligt Gartners prognos kommer den sammanräknade marknaden för publika molntjänster uppgå till drygt 186 miljarder dollar. Det är en ökning på mer än 20 procent jämfört med 2017. Till 2021 kommer den att uppgå till 302,5 miljarder dollar.

20 augusti 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng