Företag försummar IoT-säkerhet

valsorterad-inredningsbutik-i-vitt.jpg

Det skiljer stort mellan olika verksamheters investeringar i IoT-system och hur mycket de lägger på att skydda dem. Samtidigt blir antalet riktade attacker snabbt allt vanligare, visar en ny undersökning. 

– IoT har många fördelar för företag och organisationer, något de omfattande investeringarna världen över är ett bevis på. Men om säkerhet inte prioriteras och säkerhetsspecialister inte involveras i ett tidigt stadium kan verksamheterna riskera skador som överväger fördelarna, säger Johan Jarl, säkerhetsexpert hos Trend Micro i Sverige, i ett pressmeddelande.

Säkerhetsansvariga utanför

Det växande antalet uppkopplade enheter exponerar företag för ytterligare it-säkerhetsrisker. Ändå svarar 43 procent av verksamheterna i undersökningen, som genomförts av Vanson Bourne på uppdrag av Trend Micro, att säkerheten inte alltid kommer i första hand när nya IoT-projekt implementeras.

Bara 38 procent av de svarande uppger att verksamheten involverat säkerhetsansvariga i planeringen eller införandet av IoT-systemen, vilket ökar riskerna för säkerhetshot. Samtidigt uppger 63 procent av de svarande att IoT-relaterade säkerhetshot ökat under det senaste året. I snitt utsattes verksamheter för tre attacker riktade mot uppkopplade enheter det gångna året.

1 150 intervjuer

Undersökningen baseras på intervjuer med 1 150 respondenter i beslutsfattande position inom it och säkerhet på företag med över 500 anställda i USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Japan, mellan 1 april och 25 maj 2018. Organisationerna är verksamma inom handel, finans, service, offentlig sektor, media och byggbranschen. 

9 augusti 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldsäkerhetFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng