Handlingsplan för cybersäkerhet

msb-tar-fram-handlingsplan.jpg

Nu ska arbetet med Sveriges cybersäkerhet effektiviseras ytterligare när sju tunga myndigheter ska ta fram en handlingsplan för det fortsatta arbetet. MSB har det sammanhållande ansvaret för regeringens initiativ. 

För att öka samverkan mellan olika samhällsaktörer, och därmed effektiviteten i genomförandet av den Nationella strategin för samhällets informations- och cybersäkerhet (2016/17:213), har regeringen beslutat om en komplettering av strategin i form av en bilaga. Syftet med kompletteringen är att utveckla ansvar och roller för strategins genomförande, skriver regeringskansliet i ett pressmeddelande.

Kompletteringen innehåller också ett avsnitt om hur NIS-direktivet genomförts i svensk rätt. Slutligen innehåller kompletteringen en översikt över regeringens pågående aktiviteter för att genomföra strategin.

Tunga myndigheter

I samband med detta uppdrar regeringen åt MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Försvarets radioanstalt, FRA, Försvarets materielverk, FMV, Försvarsmakten, Post- och telestyrelsen, PTS, Polismyndigheten och Säkerhetspolisen, SÄPO, att ta fram en samlad handlingsplan för deras respektive arbete utifrån målen i den nationella strategin.

MSB är sammanhållande för arbetet med handlingsplanen som omfattar åren 2019-2022.

18 juli 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldsäkerhetFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng