AI tar kamp mot sepsis

röda blodkroppar.jpg

Genom projektet Presise har forskare vid Lindholmen Science Park tagit fram ett AI-verktyg för att tidigare identifiera blodförgiftning redan under ambulansfärden.

– PreSISe är ett viktigt projekt på flera sätt. Dels eftersom sepsis är ett relativt okänt tillstånd som skördar många liv varje år och tidig identifiering och snabbt insatt behandling är avgörande för utgången. Dels kommer projektet vara vägledande för hur AI-projekt ska drivas långsiktigt för att komma till nytta i sjukvården, säger Johanna Bergman, projektledare på Picta för Presise, i ett pressmeddelande.

Sepsis, eller blodförgiftning, orsakas av en infektion som i sin tur ger upphov till en inflammatorisk reaktion där immunförsvaret börjar attackera kroppens organ. Sepsis drabbar uppemot 40 000 svenskar varje år och cirka 20 procent mister livet.

Snabbare diagnos

Om någon har drabbats av blodförgiftning är det viktigt att kunna göra en snabb diagnos för att tillsätta antibiotika, men det är ofta ett väldigt svårdiagnosticerat tillstånds. Patientens första kontakt med vården sker ofta genom en ambulansutryckning, där check- och minneslistor står för den största vägledningen, vilket inte alltid är tillräckligt.

För att bli snabbare och bättre på att ställa rätt diagnos, lanserar nu Prehistorical ICT Arena, Picta – ett initiativ för bättre e-hälsa som drivs på Lindholmen Science park – tillsammans med bland andra Chalmers, Högskolan i Borås, och Karolinska Institutet ett AI-beslutstöd utformat för ambulanssjukvården. 3,7 av de 5,5 miljonerna som finns i projektet finansieras av Vinnova via deras utlysning Artificiell Intelligens för bättre hälsa.

AI:n kommer att få tillgodogöra sig information om tidigare patienter, och systemet kommer dessutom vara öppet för att möjliggöra ett brett och samlat nationellt beslutstöd.

– PreSISe är ett utmärkt exempel på vilken typ av projekt vi vill driva inom PICTA. PICTA fokuserar på nyttiggörande och innovation och är en etablerad aktör inom det prehospitala området. Dessutom blir projektet en aptitretare inför den nationella AI-satsning som nu kommer att ske på Lindholmen Science Park, säger professor Bengt Arne Sjöqvist på Chalmers, programansvarig för PICTA vid Lindholmen Science Park. 

27 juni 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim Lefflerit i vårdenFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng