Data som blir till ord

data-grafer-960640.jpg

Att förklara och presentera en stor mängd sensordata med vanligt språk är inte alltid det enklaste. Men datavetaren Hadi Banaee har kommit på en datadriven metod som gör just detta.

I Hadi Banaees studie har han använt sig av sensorer som samlar in fysiologisk data såsom blodtryck, hjärt- och andningsfrekvens. För att sedan det som betyder något av datan, till exempel upprepningar av ett mönster, ska kunna användas måste informationen kunna genereras och beskrivas i ord. Det är ett bekymmer som nu ska vara löst.

 Min lösning är en så kallad semantisk modell som beskriver siffror med vanligt språk. Det som är unikt för den här modellen är att vi inte är intresserade av att beskriva det vi redan vet, istället låter vi modellen ta fram information som vi kanske inte känner till, säger Hadi Banaee, doktorand vid Centrum för tillämpade autonoma system, Örebro universitet.

Conceptual spaces-teorin

Läkare ska nu med fysiologisk data kunna få användbar information om patienter utan att de i förväg behövt bestämma vad de letar efter. Det är en helt datadriven process som bygger på den så kallade conceptual spaces-teorin. 

Med hjälp av denna modell blir det möjligt att beskriva numerisk data i text, men också hitta särdrag hos data. Låt oss säga att vi vill beskriva ett något ovanligt djur som en ökenspringråtta. Då kan man använda sig av konceptuellt utrymme för en mus där den lingvistiska beskrivningen skulle kunna vara att djuret liknar en mus, men har två ben istället för fyra. Då får man som människa en ganska klar bild av en ökenspringråtta, säger Hadi Banaee.

Modellen ska i största möjliga mån försöka likna människans sätt att tänka och förklara observationer. Och då gäller det inte bara fysiologisk data.

– Den ska kunna användas för vilken typ av data som helst där man är intresserad av att beskriva det med vanligt språk.

– Men det finns också etiska aspekter i detta så det är viktigt att vi bara har tillgång till relevant data och hela tiden är måna om den personliga integriteten hos människor.

18 maj 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonit i vården

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng