Appen som skyddar skogen

alg-som-ater-frukost.jpg

Nu kan alla som vistas i skogen rapportera in skador på skog och träd via smart mobil eller läsplatta direkt i fält i appen Skogsskada. Förhoppningsvis leder det till fler rapporter. 

– Det har varit trögt att få in rapporter via vårt tidigare gränssnitt. Nu blir det mycket enklare att registrera skador på träd och skog direkt i fält. Vi hoppas att detta leder till att vi får in fler rapporter, säger Åke Lindelöw, fältentomolog vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, och den som har lett utvecklingen av nya Skogsskada.

Riskfaktorer

I appen Skogsskada finns information om svampar, insekter, vilt, väderleksförhållanden och annat som kan skada träd i skogar, parker och trädgårdar. Den som vill kan själv diagnosticera och rapportera skador eller titta på redan inrapporterade skador via en kartfunktion, skriver SLU i ett pressmeddelande.

De rapporter som kommer in bidrar till ökad kunskap om skador på träd och skog och används för att utveckla metoder och strategier för att minska risken för skador.

Börjar i Kolmården

Riksskogstaxeringens fältpersonal, som är verksam över hela Sverige, blir först ut med att använda det nya gränssnittet för att registrera skador på skog.

– Tjänsten släpps i precis rätt tid. Den finns installerad på fältpersonalens mobiler och vi har haft en utbildning i hur den ska användas under veckans startexkursion i Kolmården, säger Sören Wulff som är ansvarig för inventering av skogsskador vid Riksskogstaxeringen vid SLU.

18 maj 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng