Guide för utvecklare

programmering-i-industrin.jpg

Digitaliseringen av industrin innebär att maskiner och affärssystem kopplas samman. Person­säkerheten i maskinernas styrsystem är viktig, men det kan ibland vara svårt att veta vilka regler som gäller. RISE har skrivit två rapporter om maskiners styrsystem, EU:s maskindirektiv och säkerhet för operatören.

– Det kan vara svårt för den som konstruerar styrsystem att veta hur kraven ska tolkas. Och när man väl identifierat vilka krav som ska uppfyllas gäller det att kunna visa att maskinstyrningen verkligen är säker. RISE jobbar med både små och stora företag. Vi hoppas våra rapporter kommer att vara till hjälp i utvecklingsarbetet, säger Johan Hedberg som ansvarar för automationsgruppen på RISE Elektronik.

CE och ISO

Alla maskiner som sätts på den europeiska marknaden måste uppfylla de grundläggande hälso- och säkerhetskraven i det europeiska maskindirektivet. CE-märket på maskinen betyder att tillverkaren intygar att kraven följts. Ett styrsystem ska vara konstruerat och tillverkat så att riskfyllda situationer inte ska uppstå och kraven beskrivs i europeiska standarder.

Den första rapporten ”Safety-related Machine Control Systems using standard EN ISO 13849-1” är skriven på engelska och riktar sig till utvecklare av styrsystem. Den andra rapporten ”Maskinstyrningar i praktiken” handlar om maskindirektivet och reglerna för CE-märkning. Rapporten beskriver bakgrunden för maskinsäkerhet, säkra styrsystem och säkerhetskomponenter. Några exempel ges på maskiner och riskreducering.

Källa: RISE

14 februari 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng