Alla bibliotek på ett ställe

flicka-med-massor-av-bocker.jpg

En ny app samlar Göteborgs 25 bibliotek på ett ställe och är efterlängtad av både medarbetare och besökare.

Med appen Biblioteket kan användaren söka efter böcker, hålla koll på sina lån och hitta närmsta öppna bibliotek. Dessutom innehåller appen boktips, bibliotekariechatt och en guidad visning runt det stora Stadsbiblioteket.

– Det är en efterlängtad app för våra biblioteksanvändare. Idag går många in i bibliotekskatalogen via stadens hemsida för att söka upp och reservera olika titlar. Eftersom allt fler använder telefonen istället för datorn blir vi mer tillgängliga med appen och kan erbjuda ännu fler tjänster, säger Rebecca Odin Ekström, bibliotekarie på Stadsbiblioteket och en av dem som  varit med i arbetet med att utveckla appen.

1,2 miljoner besökare

Stadsbiblioteket på Götaplatsen är Göteborgs största bibliotek och stadens mest välbesökta kulturinstitution med ca 1,2 miljoner besök varje år. Grupper från olika organisationer, grundskolor, gymnasieskolor och sfi-klasser står på kö för att få delta i de guidade visningarna.

– Därför är guidade visningar en av funktionerna i appen som vi tror kommer att bli populär. Vi har tagit fram en visning som riktar sig direkt till skolor och studenter med information om hur du hittar i huset, var de olika böckerna, filmerna och tidskrifterna finns och vilka tjänster vi kan erbjuda, och en annan som fokuserar på husets konst och intressanta arkitektur. Kartfunktionen kan också användas för att hitta var på Stadsbiblioteket en särskild bok finns, säger Rebecca Odin Ekström.

Appen Biblioteket finns tillgänglig både i App Store och i Google Play.

Källa: Stadsbiblioteket Göteborg

16 februari 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng