GM:s bil saknar ratt och pedaler

gm-självkörande-bil.jpg

General Motors nya självkörande bil saknar både ratt och pedaler. Redan nästa år förväntas den vara ute på de amerikanska vägarna.

Under CES i Las Vegas i förra veckan visades ett antal nya satsningar på autonoma bilar och en av dem som uppmärksammades mest var General Motors variant. Vad de visade upp var nämligen en bil utan ratt, gas- och bromspedaler eller några andra manuella kontroller. Det som vanligtvis brukar vara ett förarsäte blir alltså istället till en vanlig passagerarplats.

GM har lämnat in en ansökan till amerikanska myndigheter om att få börja köra bilen, som sägs vara produktionsklar och redo att komma ut på vägarna redan 2019.

Ska bli taxibil

Storföretagets nyhet är en variant av deras elbil BOLT EV och ska även anpassa sig efter personer med svårigheter att öppna bildörren eller med nedsatt syn eller hörsel. Den ska först börja användas som en slags automatisk taxi i San Francisco, och på så vis få ett bra testunderlag.

Bilen kommer också att besitta ett extra system som tar över ifall något går fel med huvudsystemet. Händer något oförutsett är bilen inställd på att sakta in, köra åt sidan och stanna. Den kan också mäta upp exakta avstånden till allt runtomkring genom kameror, radar och laser-radar.

Källa: Wired

16 januari 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit Foto GM

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng