Fjärrvärme med dataanalys

rykande-skorstenar.jpg

Med hjälp av dataanalys och algoritmer ska forskare och företag bli bättre på att hitta och förutsäga fel i fjärrvärmesystemet. Målet är att Sverige ska bli mer energieffektivt.

– Genom avancerad dataanalys ser vi stor potential för högeffektivisering av fjärrvärmesystemet. Det skapar inte bara lönsamhet för företag, utan bidrar även till minskade utsläpp. Så kan Sverige ta ett steg närmare till att nå sina miljö- och energimål och samtidigt EU:s direktiv, säger Gideon Mbiydzenyuy, projektledare och universitetslektor i informatik vid Högskolan i Borås i ett pressmeddelande.

EU:s energieffektiviseringsdirektiv kräver 30 procent lägre energitillförsel år 2030, och i Sverige fortsätter energianvändningen av fjärrvärme att öka. Som det ser ut nu är många fjärrvärmestationer ineffektiva på grund av bland annat felaktig konfigurering, trasiga komponenter och långt ifrån optimala kontrollstrategier.

Det ska projektet Data Analytics for Fault Detection in District Heating (DAD) försöka göra något åt. Forskare vid högskolan i Borås tillsammans med Borås Energi och Miljö, NODA Intelligent Systems och AB Bostäder ska börja förbättra och utveckla nya metoder och algoritmer för prediktiv dataanalys. Det ska förhoppningsvis öka effektiviteten i fjärrvärmesystemen.

– Algoritmerna kommer att grunda sig på insamlad data från fjärrvärmekonsumtion över flera år från flera byggnader i Borås. Det finns utrymme för förbättringar både i effektivitet och kostnad - och flera åtgärder behövs för att Sverige ska kunna uppnå energieffektivisering enligt direktivet.

24 januari 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit Foto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng