Borås centrum för självkörande bilar

Kille i autonom bil.jpg

Awitar är Sveriges nyaste och mest flexibla testanläggning för framtidens fordon. Bakom satsningen i Borås ligger forskningsinstitutet RISE.

Allt mer komplexa fordon med radar, kameror och sensorer rullar på våra vägar. Att störningsprova fordonens elektronik blir allt viktigare och är en förutsättning för övergången till framtidens självkörande fordon som måste kunna kommunicera trådlöst med varandra.

För att möta fordonsindustrins nya behov har RISE investerat i en ny testanläggning i Borås. Awitar, Automotive Wireless Test and Research Facility, har utvecklats i nära samarbete med svensk fordonsindustri.

– Att ha tillgång till test- och demonstrationsmiljöer blir allt viktigare. Att kunna testa och utvärdera tidigt i innovationsprocessen är ett sätt att öka tempot och minska risken vid utvecklingen av nya produkter och tjänster. Med Awitar säkerställer vi att RISE fortsätter att vara en stark innovationspartner till fordonsindustrin, sa Pether Wallin, chef för division Säkerhet och transport inom RISE.

Awitar är den senaste i raden av RISE drygt 100 test- och demonstrationsmiljöer. RISE driver sedan tidigare tillsammans med Chalmers testbanan AstaZero för forskning och tester inom avancerad trafiksäkerhet med framför allt självkörande bilar.

Källa: RISE

15 januari 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng