Stokab gör Stockholm smartare

Självkörande bussar är en av de insatser som Stockholm kommun gör för att nå målet att vara världens smartaste stad 2040. För att lyckas arbetar Stokab, Stockholms it-infrastrukturbolag, innovativt och hårt.

– Den största utmaningen vi har framför oss är kopplad till staden. Stockholms kommun har slagit fast i sin vision för 2040 att de ska vara världens smartaste stad och det är ju att sticka ut näsan en del. För att det här inte bara ska bli någon slogan så tog kommunfullmäktige i fram en strategi i april i år. Så här är Stockholm på väg mot något jättehäftigt och vi som it-infrastrukturbolaget i staden har en roll att fylla genom att möjliggöra uppkoppling för stadens verksamheter.

– Och även för alla andra i Stockholm som har behovet ska sägas. Vi levererar ju fiberförbindelser även till den privata och publika marknaden, jämte staden som vår ägare.

Hur ska Stockholm lyckas bli världens smartaste stad 2040?

– Vi på Stokab har uppgiften att se till att fibernätet är så utbyggt det bara kan vara för att därigenom möjliggöra uppkoppling, både fast och trådlöst. Vi jobbar med att bygga ut nätet i gatumiljöer. Vi tittar på hur ska vi kunna möjliggöra överlämning av fiberförbindelser i gaturummet – det har vi aldrig gjort tidigare. Vi har alltid avlämnat i en fastighet. Det arbetar vi jättemycket med, dels tittar vi på olika former av gatumöbler som möjligen skulle kunna rymma det här.

– Det gör vi tillsammans med övriga verksamheter i staden för här krävs det samverkan mellan oss och dem. Den samverkan tycker jag är en av stadens stora utmaningar för att nå målet att bli världens smartaste stad. Här måste vi kroka arm och hänga ihop, både för att möjliggöra uppkoppling men också när det kommer till användandet av datan. Den data som Trafikkontoret samlar in kan mycket väl Miljöförvaltningen eller Stadsbyggnadskontoret ha nytta av, eller för den delen Stokab som är ett utav bolagen.

Staden har också en testbädd i Kista. Vad testar ni där? 

– Staden har tillsammans med näringsliv och akademi dragit igång en testbädd längs Kistagången, där ett-årsjubileum är nu i december. Stokabs roll där har varit att koppla upp ett antal punkter och möjliggöra uppkoppling. Där testas 5G och ett av bussbolagen väntar på de sista tillstånden för att kunna köra självkörande bussar från Helenelunds pendeltågsstation ner till Kista-gallerian. Man testar olika trådlösa tekniker och några utav verksamheterna i Stockholms stad testar nya tekniker för bland annat gångmätning. Det händer jättemycket.

Kommer Stockholm att nå målet och vara världens smartaste stad 2040?

– Utan att låta för självgod å Stockholms vägnar så tror jag att om någon stad i Sverige ska lyckas med det så är det Stockholm.

29 november 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonledarskapFoto Fredrik Kron

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng