Allt att vinna på snabbare domslut

När Domstolsverket driver utvecklingen av e-arkiv och en digitaliserad brottmålsprocess är målet stora effektiviseringsvinster för Sveriges 82 domstolar.

– Ur ett samhällsekonomiskt perspektiv är brottmål en ganska dyr process med flera inblandade myndigheter. Så det handlar till del om att hjälpas åt. Vi har allt att vinna på att försöka snabba upp hela processen. 

Domstolsverket är en central servicefunktion för Sveriges 82 domstolar som är utspridda från Ystad till Haparanda. Domstolsverket erbjuder centrala funktioner som HR, kommunikation, fastighetsförvaltning, säkerhet och it.

– Just nu jobbar vi med att digitalisera brottmålsprocessen vilket vi tror kommer ge stora effektiviseringsvinster för verksamheten. Förutom det arbetar vi med e-arkiv, vilket också är något vi förväntar oss kommer ge stora effektiviseringsvinster. Om man tittar lite mer it-specifikt driver vi även ett initiativ där vi kontinuerligt utvärderar ny teknik för att kunna göra aktiva val.

Tittar ni på AI inom ramen för ny teknik?

– AI är intressant för alla verksamheter. Vi lever i en värld där många av våra parter i juridiska mål använder AI för att ta fram material som vi sedan ska ta del av. Det man bör ha med sig in i AI-debatten när det gäller beslutsfattande är att tekniken inte är så utvecklad som man kanske önskar eller tror. Du kan fråga Siri eller Alexa om dagens väder men får inte svar på följdfrågan om du behöver ta med ett paraply. Det tycker jag är ett ganska talande exmpel på var AI är i dag. Däremot finns det stora effektiviseringsvinster för alla verksamheter inom till exempel schemaläggning och mötesbokning.

Hur tror du att er digitala utveckling ser ut om tre år?

– Då har vi kommit en bra bit längre med brottmålsprocessen och har levererat flera andra e-tjänster. Rent it-internt kommer vi ha effektiviserat och automatiserat ett antal olika processer vid den tidpunkten.

 

23 november 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Anne HammarskjöldledarskapFoto Fredrik Kron

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng