Telenor skapar smarta städer

Leveranser direkt till din bil, uppkopplade glasbehållare och parkeringsplatser är bara några av fördelarna i de nya smarta städerna. För att nå fram krävs dock standardisering och öppenhet i plattformarna menar Martin Whitlock, CTO för Telenors IoT-bolag Connexion. 

– Det sker en explosion inom IoT och framför allt kommer det nu nya nät, där man möjliggör applikationer som kan leva många år på små batterier, som skapar helt nya möjligheter, säger Martin Whitlock, CTO på Telenor Connexion.

Inom en femårsperiod tror han att vi kommer att se allt fler exempel på uppkopplade saker som till exempel sopbehållare och parkeringsplatser som hjälper oss att få ett mer hållbart samhälle, men det kräver att vi vågar öppna plattformarna och bygga dem på standarder. Ett exempel på tjänster som kräver ekosystem är till exempel in-car-delivery, där man kan få varor levererade direkt till sin bil där flera aktörer som nätoperatör, biltillverkare, logistikföretag och handeln måste samverka för att möjliggöra tillgång till bilen. 

– Ju mer silobaserat desto svårare att skapa ett riktigt värde, säger Martin Whitlock. 

11 juli 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Elisabeth NoredigitFoto Volvo Cars, Fredrik Kron

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng