Academedias elever lär lärare

Petter Hallman, CIO på Academedia, deltog under Almedalsveckan och pratar i Voister-podden om vad som är högst på agendan under 2017, hur koncernen jobbar med hållbarhet och hur intresset för programmering kan öka.

– Vi startade arbetet med digitalisering i skolorna redan för tre-fyra år sedan och under det här året satsar vi extra mycket med att jobba på många olika nivåer så att varje rektor, lärare och ledningsgrupp kan hitta rätt förutsättningar som passar just dem, säger Petter Hallman. 

När det gäller Skolverkets nationella it-strategi menar Petter Hallman att det kommer att bli tufft för många i branschen.

– Det är en jätteutmaning och många har underskattat arbetet och det kommer att ta flera år innan vi ser ett genomslag på riktigt. 

Enligt Petter Hallman finns det många fördelar med att nyttja elevernas kompetens i koncernen, till exempel genom att elever föreläser om programmering både för lärare och andra elever på lägre nivåer.

Hur är kompetensen i ledning vad det gäller programmering?

– Den är ganska svag. Jag och några till i ledningen kan programmera men desto viktigare är det att ledningen förstår alla styrdokument kring skolan och de förväntningar som finns. 

Hur jobbar Academedia med hållbarhet?

– Vi ställer krav på våra leverantörer och har dialoger med dem hur de kan uppföra de krav som finns. Vi försöker minimera svinn, maximera livslängden och jobbar aktivt med återanvändning av datorer.

Fakta om Academedia

Academedia driver drygt 500 förskolor, skolor och vuxenutbildningar, bland annat Vittra, IT-gymnasiet, Hermods och Pysslingen. Bolaget är noterat på Stockholmsbörsen och bland dess större ägare finns EQT, Mellby gård och Andra AP-fonden.

14 juli 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Elisabeth Noreit i skolanFoto Fredrik Kron

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng