Gosedjuren tjänade ett högre syfte

Carolina Klüft gjorde en superkarriär som sjukamperska och som 22-åring hade hon samtliga fem internationella guldmedaljer i prisskåpet. Samtidigt jobbade hon hårt för att stå emot prestationsångest och yttre press. 

– Det var inte alltid lätt. Genom åren har jag stött på otroliga påtryckningar utifrån, säger Carolina Klüft, som var en av talarna under Bootcamp.

Så hur lyckades du med det?

– Jag reflekterade mycket och skrev ned vad jag ville och vad som var rätt för mig som människa och idrottare och det blev en kompass hur jag skulle förhålla mig till allt som hände.

– Många sa att det såg så lätt ut för mig, men jag hade också gjort hemläxan. Jag övade mig på hur jag skulle agera om jag blev rädd, om jag skulle få prestationsångest och så tränade jag på det, både under stora och små tävlingar. Jag gjorde misstag på vägen men försökte lära av dem och så formade jag en strategi.

Så dina gosedjur som du hade med dig på tävlingar var ett sätt att påminna dig att om allt det här?

– Ja, gosedjuren var en symbol att det bara var en tävling och oavsett vad som hände skulle livet gå vidare. Jag ville påminna mig om att en tävling inte är på liv och död och under tiden ville jag bara njuta och ha roligt.

Är det här något som man kan översätta till jobblivet?

– Min filosofi är ingen mirakelkur utan det viktigaste är att man vågar stanna upp och reflektera kring om det här är rätt för mig. Om man bygger sin självkänsla på prestationer så är det lätt att det blir otryggt så fort prestationen svajar. En tryggare väg att fundera är hur jag är som människa, mina värderingar och så vidare och sedan kan såklart prestationer boosta självkänslan men man står stadigt även när prestationen uteblir.

– Idag går det så fort. Vi ska prestera, vi ska vara duktiga och ha likes och då finns det en risk att man blir vilse och inte vågar följa sin egen väg så även om det känns läskigt så testa och våga välja bort det alla andra väljer. Du kanske upptäcker att det är fel men då har du i alla fall testat.  

Kort om Carolina Klüft

Carolina Klüft har europarekordet i sjukamp. Vid 22 års ålder blev hon den yngsta friidrottaren hittills som erövrat samtliga fem internationella guldmedaljer: OS, VM både inom- och utomhus samt europamästerskap inom- och utomhus.

2008 bestämde sig Carolina för att lämna sjukamp och i stället satsa på längdhopp och tresteg. Hennes främsta insats som längdhopperska blev en 5:e plats i VM 2011.

14 juni 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Elisabeth NoreledarskapFoto Fredrik Kron

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng