"Nattkameror gör att äldre kan bo hemma"

Älmhults kommun gjort en rejäl digitaliseringsresa senaste åren - nu finns det ett fritt wifi som uppskattas av både de som bor i kommunen och av turister. Konkret innebär det till exempel att äldre har fått en större trygghet via digitala redskap. 

Sist pratade du mycket om att ni i Älmhults kommun ville växa och bli större, lyckades ni med det förra året?

 Ja, vi växte med närmare tre procent och är idag 17 000 invånare personer i kommunen, vilket är stort och viktigt för oss.

Hur går det med digitaliseringen av Älmhults kommun?

– Vi fortsätter på samma spår som sist, framförallt inom omsorgen händer det mycket. Vi har fått i uppdrag från kommunledningen att skriva en digital strategi där omsorgen driver på utvecklingen. Vi ska på en e-hälsomässa med tjänstemän och politiker som handlar om hur vi i framtiden ska jobba med e-tjänster.

Har ni något annat nytt på gång?

– Som jag sade när vi träffades senast så planeras en ombyggnad av centrum och efter den ska vi bygga ut nätet. Det nya nu är väl att vi samverkar ihop med Markaryds kommun där de satt upp exakt samma nät med gästfunktionalitet. Då många jobbar i både Älmhult och Markaryd, så kan de sitta på vilket ställe som helst och få samma behörigheter.

Här är länken till en längre intervju med Robert Palmqvist, it-chef i Älmhults kommun. 

8 mars 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Magnus Lekberg

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng