Säkrare vård med digital signering

13279280-sjukskoterska-under-arbetspass_960x640.jpg

Digital läkemedelshantering ökar patientsäkerheten och minskar personalens oro och stress i äldreomsorgen, visar en studie av Tiohundra. Nu ska vårdbolaget rulla ut det elektroniska verktyget till alla sina vård- och omsorgsboenden i Norrtälje.

För att förbättra personalens arbetsmiljö och öka patientsäkerheten testade Tiohundra att byta ut handskrivna läkemedelslistor mot appen MCSS, Medication and Care support.

– När personalen ska signera läkemedelslistan för hand är det många som oroar sig för att göra fel. Det är lätt att glömma om man verkligen givit alla patienter sina läkemedel. Vi ville se om det gick att ändra på det med hjälp av ny teknik, säger Peter Graf, vd för Tiohundra.

Tiohundra

Tiohundra är ett vårdbolag som sköter både den landstingsägda hälso- och sjukvården och den kommunalägda omsorgsverksamheten i Norrtälje kommun.­­

Pilotprojektet pågick under ett halvår på ett av bolagets boenden och kombinerades med en vetenskaplig studie. Som jämförelse hade man ett av deras övriga tio boenden som använde traditionella läkemedelslistor.

– Undersköterskorna i det aktuella boendet fick en ipad där de i stället kunde klicka i att den boende fått sin medicin. Detta registrerades i realtid på en skärm på kontoret där den ansvarige sjuksköterskan för läkemedelshanteringen också kunde se klockslag då medicinen delades ut, säger Peter Graf.

Digital signering ger mindre oro

Resultatet presenterades i den amerikanska vetenskapliga tidskriften CIN i somras och visar bland annat att betydligt färre än tidigare oroar sig för om de glömt att ge en läkemedelsdos – och att säkerheten blivit högre för patienterna.

– Vi har mätt en rad mjuka parametrar och statistiskt kunnat säkerställa att personalen känner sig tryggare och nöjdare. Det visade sig också att undersköterskorna tidigare inte alltid förstått vikten av att dela ut medicinen i rätt tid.

PeterGraf_750x800.jpg

Peter Graf, vd för Tiohundra

Med den nya appen behöver medarbetarna inte längre fundera över om de verkligen gett medicin till den boende – det håller appen redan på, konstaterar Peter Graf som genomfört studien tillsammans med chefsapotekare Malin Alenius.

Under 2017 är målet att rulla ut verktyget i bolaget vars verksamhet omfattar hela den kommunala omsorgen i kommunen.

– I samband med detta kommer vi att göra en ny studie. Det är viktigt att dokumentera vetenskapligt i omsorgen och se vad som händer även på bredden när man inför ny teknik.

18 november 2016Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Karin Arnellit i vårdenFoto Michael Erhardsson

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng