”Våga väva in hållbarhet i digitaliseringsarbetet”

Rydell_AdobeStock_74116794_960x640.jpg

Digitaliseringen effektiviserar många verksamheter, men det är också ett mycket viktigt instrument i hållbarhetsarbetet. Det menar Andreas Rydell, chef hållbarhet på Atea.

– Det finns stora globala utmaningar, som till exempel vattenbrist och klimatfrågor, och det är frågor som digitaliseringen kan adressera. Än så länge befinner sig utvecklingen bara i sin linda men det kommer allt fler spännande exempel på problem som kan lösas med hjälp av ny teknik, säger Andreas Rydell.

Ett exempel är den norska fiskerinäringen som sysselsätter många personer och som tidigare brottats med utfiske av vissa arter. Där har man skapat ett system som gör det möjligt att läsa av beståndet i fjordarna i realtid och korrigera kvoterna för fiskeribolagen.

– Genom sensorer och kontinuerlig rapportering kan man direkt se hur stort fiskebeståndet är och med det som beslutsstöd kan man släppa på eller stoppa fiskeriet. Det är ett utmärkt exempel på att man med hjälp av smarta lösningar kan skapa en mer hållbar fiskenäring som förhoppningsvis kan tjäna som ett exempel för andra länder, säger Andreas Rydell.

Data som beslutsstöd

Ett annat exempel på en digitaliserad hållbarhetslösning riktar sig mot jordbruket i länder där vatten är en bristvara. Sensorer i jordmånen som läser av fuktighet gör att man betydligt mer precist än tidigare kan reglera bevattningen. Tidigare har man varit tvungen att gå efter bestämda intervall utan hänsyn till jordmånens faktiska beskaffenhet.

rydell_960x640.jpg

Andreas Rydell, hållbarhetschef på Atea

– På närmare håll kan vi ta biltrafiken med dess utsläpp, där finns många intressanta lösningar. Undersökningar visar att ett stort antal rullande bilar i en storstad konstant letar parkering vilket naturligtvis skapar onödiga utsläpp. Vissa städer har börjat testa sensorstyrda anvisningar till lediga platser inte bara i parkeringshus utan även på gatorna, säger Andreas Rydell.

Förmågan att ta fram data i realtid som kan tjäna som beslutsstöd är en av de verkliga vinsterna med digitaliseringen, menar Rydell. Än så länge har många av diskussionerna kretsat kring regleringar och effektiviseringar, men det gäller att lyfta blicken och se möjligheterna även ur ett hållbarhetsperspektiv.

– Våga titta utanför branschen. Möjligheterna är oändliga och kanske kan man tweaka till en lösning även om den kommer från fiskerinäringen och man själv jobbar i skogsindustrin. Våga titta på de som kommit längre och samarbeta över gränserna. Forskarvärlden har många bra idéer men kanske inte alltid kommunicerar dem, så det gäller att vara observant på vilka lösningar som finns. Från politiskt håll tycker jag att man ofta pratar om digitalisering vilket är positivt, men man måste våga väga in hållbarhetsperspektivet, säger Andreas Rydell.

14 oktober 2016Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Miguel Guerrerodigit

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng