IoT lägger grunden för lönsamma beslut

AdobeStock_4552339_Lars_IoT_krönika_960x640.jpg

Inom äldrevården kan digitala möten förbättra flöden för både både patient och läkare.

Att koppla samman IoT och business intelligence är en trend som ger samhällets aktörer underlag för lönsamma beslut. Lars Cederholm, affärsutvecklare på Atea, berättar varför man ska satsa på Internet of Things. 

Varför behövs IoT?

Ett exempel är vårdsektorn som kan göras tryggare för vårdtagaren och effektivare ur ett samhällsperspektiv. Att exempelvis förbättra flöden mellan äldrevården och sjukvården samt att vid rutinkontroller träffa sin läkare på skärmen i en trygg hemmiljö är en trend vi tror på. Där är digitalisering och IoT nyckelfaktorer. Genom att koppla upp saker med inbyggda sensorer som vårdtagarna behöver kan samhällets resurser användas på ett klokare sätt.

Finns det fler fördelar med IoT?

Att koppla den information som IoT genererar till business intelligence är en annan växande trend. Uppgifterna kan bearbetas och bilda underlag för lönsamma affärsbeslut, exempelvis hur mycket vaccin behöver ett sjukhus beställa för en viss åldersgrupp? Hur många bussar behövs på en viss linje om en stadsdel växer enligt prognosen för nybyggnation och inflyttning? Det finns förstås höga krav på säkerhet, inte minst i vårdsektorn.

Vad ligger bakom förseningen?

Lars Cederholm.jpg

Lars Cederholm, affärsutvecklare på Atea, förespråkar IoT-lösningar för att öka lönsamheten.

Det finns flera orsaker, en är att det inte finns något standardprotokoll och att utvecklingen har pågått som flera isolerade projekt. Kunderna har varit rädda för att bli inlåsta i en viss typ av teknik. Det har nu lossnat. Ta till exempel smarta fastigheter, här kan IoT användas för inomhuspositionering av allt från skrivare till äldreboenden där man kan se om någon gått vilse.

Vad krävs för att offentlig sektor ska våga satsa?

Lösningar utan för stora inlåsningseffekter och att offentlig sektor samarbetar internt och nationellt i större utsträckning. Det finns goda initiativ, exempelvis Vinnovas branschöverskridande utbyten mellan IoT-leverantörer och användare. Ett annat exempel är Nacka kommun som går i bräschen när de upphandlar teknik för välfärden i höst.

17 oktober 2016Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Mats Lundströmdigit

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng