Sensorer ger röst åt bostaden

30-04877_960x640.jpg

Sensorer i fastigheten gör det möjligt för bostaden att kommunicera med oss. På så sätt kan vi ta ytterligare ett steg mot framtidens boende, menar Christian Marx, postdoc inom multi-sensorteknik.

Han är ansvarig för det nätverk av cirka 2 000 sensorer som finns i HSB Living Lab på Chalmers i Göteborg. Det handlar bland annat om hur sensorer på rätt ställen kan optimera användningen av lokaler och skapa förståelse för hur vi använder fastighetens olika funktioner.

– Sensorisk övervakning öppnar enorma möjligheter när det gäller styrning och kontroll. Genom att till exempel samordna uppvärmningsbehov kan man öka resurs- och energieffektiviteten, säger han.

– Denna typ av smarta byggnader är viktiga då vi i genomsnitt tillbringar 80 procent av dagen inomhus, säger han.

Men sensorer kan även ha andra funktioner, som att öka känslan av trygghet i de fall där de varnar för risker som översvämning, gasläckor eller kortslutning.

Sensorsystemet i HSB Living Lab samlar in data som sedan bearbetas för att möjliggöra forskning inom en rad olika fält som inomhusklimat, vattenförbrukning, uppvärmning, byggnadsmaterial, elförbrukning och positionering med hjälp av taggar.

Christianmarxjpg.jpg

Christian Marx, institutionen för bygg- och miljöteknik, avdelningen för byggnadsteknologi vid Chalmers.

Christian Marx kommer själv att studera var och hur energi används, till exempel i hushållsapparater.

– I huset finns en lokaliseringssensor som kan spåra taggar eller din telefon, om du tillåter den. Den kan kopplas via bluetooth till hushållsapparater och sätta på kaffebryggaren när du närmar dig köket.

Det kan även handla om hur mycket el som ett kylskåp drar – beroende på hur ofta man öppnar det – till hur ens beteende ändras när man får kännedom om energiåtgången. En annan fråga är om det är nödvändigt att äga alla köksprylar själv eller om det är mer effektivt att dela på dem med sina grannar.

– Ytterligare ett exempel är att sätta sensorer i kläder. Utifrån hur ofta de tvättas går det att dra slutsatser om deras livscykel.

Vad har du för förväntningar på HSB Living Lab?

– Det kommer att vara minst tio projekt om året, alla med olika fokusområden och på olika tekniska nivåer. Genom dessa kommer vi att kunna ta fram gemensamma lösningar . Å ena sidan kan de visa på värdet av den här typen av interagerande miljöer för en gemensam utveckling inom byggsektorn. Å den andra kan de inspirera till mer hållbara vanor i samhället.

22 september 2016Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Karin Arnelldigit

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng