Så blir våra IoT-lösningar effektiva

Det finns idag mängder av exempel på smarta tillämpningar inom IoT. Inom offentlig sektor skapas just nu många lösningar, som var och en för sig tillför värde eller sparar pengar. Det som behövs för att maximera effekten fullt ut är möjligheten att använda alla nischade lösningar tillsammans, skriver Lars Cederholm, affärsutvecklare IoT och kommunikation, Atea.

Lars Cederholm.jpg

Lars Cederholm, affärsutvecklare IoT och kommunikation, Atea.

Idag kan vi mäta snödjupet på taken och när det behöver skottas går ett larm som genererar en arbetsorder. Uppkopplade fastigheter mäter kontinuerligt luftkvalitet och buller och vi får en bättre och mer resurssnål miljö. Demenssjuka som får ett armband som ger ett larm om personen går utanför en virtuell zon får ett betydligt friare och mer rörligt liv utan låsta dörrar.

Det finns med andra ord mängder av konkreta exempel på hur digitaliseringen inom kommuner och landsting förbättrar för enskilda individer och för miljön. Men vad behövs för att IoT ska bidra till att effektivisera och förbättra i en större utsträckning?

Det finns många innovativa företag som tar fram fantastiska lösningar för specifika behov. Det som behövs är standarder för allt ifrån säkerhet och protokoll till hur ny data ska integreras mot befintliga verksamhetssystem.

För att säkerhet och kvalitet ska kunna uppfyllas bör varje tillämpning som ska implementeras klassificeras enligt ett antal steg.

  • Vilka lagar och regler måste följas?
  • Utifrån vilka kriterier ska tillämpningen säkerhetsklassas?
  • Är det periodiska mätvärden eller är det livedata?
  • Ska informationen som samlas in integreras mot andra system och ska någon form av analys kunna göras av data som samlas in?

Varje enskild tillämpning behöver hanteras separat och vi behöver ha tänkt helheten först. Genom att se till att inlåsningseffekten blir så liten som möjligt och att vi gör all data tillgängligt med hjälp av API:er kan det ske kontinuerlig utveckling i verksamheten som bidrar till nya innovativa lösningar.

För att en verksamhet ska lyckas med att få kontroll på alla olika tillämpningar och samtidigt undvika inlåsningseffekter behövs en central IoT-plattform som kan samla in all data från de olika tillämpningarna. Via denna centrala IoT-plattform sker all integration mot och mellan nya och befintliga verksamhetssystem.

Det är inte realistiskt att kommuner och landsting bygger egna IoT plattformar. Istället bör de ställa krav på enskilda tillämpningar kring vad som ska uppfyllas. Det sker bäst i samband med upphandlingar och i samarbete mellan olika aktörer för att få en långsiktigt hållbar lösning som kan förändras över tid.

Vi behöver hjälpas åt att minska inlåsningseffekterna i specifika tillämpningar och kanske det allra viktigaste - kommuner och landsting behöver börja samarbeta i större omfattning. För är det något vi vet så är det att förändringstakten inte kommer att minska.

9 augusti 2016Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Lars Cederholm ledarskap

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng