Flash tappar mark till HTML5

flash 960 640.jpg

Många har på sistone gjort bytet från Adobe Flash till HTML5, senast i raden är Google Chrome. Enligt vissa beror det på prestandan, enligt andra finns det också en säkerhetsaspekt.

Mozilla har stoppat Flash i sina webbläsare, Apple slutade för en tid sedan använda insticksmodulen, Google gör om sina youtube-videos till HTML5 istället och även Microsoft har suttit sig på tvären gentemot Flash i deras nya webbläsare Edge. Nu byter webbläsaren Google Chrome bort Flash till förmån för HTML5. Vad beror alla dessa övergångar på?

 Prestandaökningen är anledningen -  strömmande videos är något som mer och och mer används. Youtube växer enormt varje dag, Facebook har nyligen börjat använda sig mer av videos, alla är intresserade av att publicera film på nätet, och film kräver väldigt mycket. Det har länge funnits en drivkraft inom hela branschen att hantera videosekvenser på ett snabbare, bättre sätt, säger Olov Alderholm, försäljningschef inom säkerhet på Atea.

Det har också diskuterats om det finns en säkerhetsaspekt i att så många byter från Flash. Under 2015 gjorde Hacking Team ett intrång i Flash där de kom åt hemlig kod via ett säkerhetshål - vilket har lett till att Adobes program blivit ifrågasatt. De ansågs av vissa vara långsamma att uppdatera, vilket upplevdes negativt av branschen.

 Alla produkter har säkerhetshål, sådana kommer man att hitta i HTML5 också. Säkra produkter finns inte. Det finns ju en anledning till att exempelvis Microsoft måste patcha om hur mycket som helst, hackarna hittar hela tiden nya sätt att gå runt systemen. Men absolut, Flash är en äldre produkt än HTML5 där arkitekturen är bättre.

 Med HTML5 får man en förbättrad videoprestanda samt en uppdaterad säkerhet, och det är de två faktorerna som är drivkraften bakom att många byter från Flash, säger Olov Alderholm.

18 augusti 2016Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfsson ledarskap

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng